Pedagógusnap – Ünnep, díjazás, zene

pedagogusnap_2017_sav

Ha október eleje és Arad, akkor ünnepi hangulat. Az Aradi Magyar Napok számos rendezvénye nagyon jó alkalmat adott arra, hogy a helyi magyarság többször is találkozhasson. Október 2-án a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében az Arad megyei pedagógusoknak volt alkalmuk az ünneplésre. 

A Szózat eléneklése után Matekovits Mihály, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) Arad megyei szervezetének tiszteletbeli elnöke köszöntötte a jelenlevőket. „A mostani időkben egyre több feladat hárul a civilszervezetekre, a pedagógusokra” – fogalmazta meg Bognár Levente alpolgármester, aláhúzva ezzel az RMPSZ működésének fontosságát, majd kihangsúlyozta, hogy „ünnepelünk, nem panaszkodunk”. Az ünnepi hangulatnak eleget téve Halász Ferenc, az RMPSZ országos alelnöke csak „lazán mesélt” a tanügy mostani helyzetéről, a tanügyminisztériumi határozatok túléléséről…

Az „ünnepelünk” címszó alatt következhettek az RMPSZ által szervezett nyári továbbképzések beszámolói. A résztvevők által bemutatott képek, élbénybeszámolók, saját kezűleg elkészített tárgyak is jelezték, hogy ezek a tevékenységek valóban jó alkalmak arra, hogy a résztvevők kiszélesítsék látókörüket, új módszereket tanuljanak és, nem utolsósorban, feltöltődjenek az embert próbáló új tanévhez.

Hadnagy Dénes, az Arad Megyei Küldöttek Tanácsának elnöke a nyári vakáció elején az Arad Megyei RMDSZ oktatási és szórvány szakbizottsága és a RMPSZ Arad megyei szervezete által megrendezett sikeres szórványtáborról számolt be. Arad megyéből 20 olyan magyar diák vehetett részt ebben, aki lakóhelyén csak fakultatív módon tanulhat magyarul.

A hétfő délután legfelemelőbb pillanatai következtek: az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma azokat a pedagógusokat tüntette ki, akik az idén fejezték be aktív éveiket, azaz nyugdíjba vonultak. Arad megyéből Bacsilla Sándor, Cirják Márta Izabella, Puskel Tünde Emese és Szabó László vehette át „A pedagógus szolgálati emlékérmet”.

Ilyés Ibolya, az Arad Megyei Tanfelügyelőség módszertani irányítója emléklapot adott át a Bolyai Nyári Akadémia keretén belül továbbképzéseket tartott pedagógusoknak, Matekovits Máriának és Pellegrini Miklósnak.

Pályakezdőként a Csiky Gergely Főgimnáziumban és a Zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskolában tanító Mizsur Anita történelemtanár mutatkozott be a jelenlévőknek.

Az ünnepi hangulatot (igen hatékonyan) fokozta a simonyifalvi diákokból álló Loga-ritmus zenekar, amelynek általános iskolás tagjai Mészáros István irányítása alatt bizonyították zenei tehetségüket. Többek között Leonárd Cohen Halleluja és Soltész Rezső Szóljon hangosan az ének! című számát adták elő a hálás közönség előtt.

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »