„A szabadságot elnyomhatják. Egy ideig.” – Október 6-i megemlékező ünnepségek Aradon

oktober_6_sav

A tavalyihoz hasonló őszies, borongós időben ünnepeltük Aradon október 6-át. Péntek délben, a Szabadság-szobornál, illetve délután, a Vesztőhelyen a Csiky Gergely Főgimnázium általános és középiskolai osztályai, illetve a pedagógusok testületileg vettek részt a megemlékező ünnepségen. 

A Megbékélés terén, a Szabadság-szobor előtt a román és a magyar himnusz, illetve Beethoven Örömódájának lejátszásával kezdődött a megemlékezés. Ünnepi beszédet mondott Gheorghe Falcă aradi polgármester, Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke, Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára, Horgea Florentina, Arad megye prefektusa, illetve Faragó Péter képviselő, az RMDSZ Arad megyei elnöke. A rendezvényen részt vett Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Kiss László ezredes, Magyarország bukaresti nagykövetségének véderő attaséja, illetve Kreszta Traján, a román kisebbség magyarországi önkormányzatának elnöke is.

Az aradi és Arad megyei politikai és civilszervezetek, egyházi, oktatási és közintézmények képviselői, illetve a külhoni vendégek iskolánk diákjainak közreműködésével helyeztek el koszorúkat a Szabadság-szobor talapzatánál.

A vesztőhelyi obeliszknél beszédek nem hangzottak el. Fekete Károly műsorvezető mondott rövid köszöntőt, majd Király Árpád marosi főesperes emlékezett a 13 vértanúra. Három nyelven, magyarul, románul és németül hangzott el a Miatyánk, majd ott is a koszorúzás következett.

Iskolánk részéről a Szabadság-szobornál dr. Muntean Tibor, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója, a Vesztőhelyen pedig ugyanő, illetve Tóthpál Renáta igazgató-helyettes koszorúzott. Az Alma Mater Alapítvány képviseletében Nagy Etelka elnök és Gerebenics Mihály, a kuratórium tagja tisztelgett a hősök emlékműve előtt.

A Határtalanul pályázat keretében, iskolánk vendégeként több magyarországi gimnázium küldöttsége is részt vett a megemlékező ünnepségeken.

[Fotó: Ilona János]

« A 3 »

Részletes beszámolók: a Nyugati Jelen, az Aradi Hírek, illetve a Krónika weboldalán.