„Változtatni lehetetlen, változni lehetséges” – kiégés-prevenciós tréning a Csikyben

kieges_prevencio_kicsiAktívan töltötte a vakáció első hétvégéjét a Csiky Gergely Főgimnázium tanári karának 21 tagja, kiegészülve két, másik aradi iskolában tanító pedagógus kollégával. Június 22–24. között Major Zsolt Balázs, budapesti pszichológus, tréner vezetésével nagyon intenzív és hasznos továbbképzésen vettünk részt, és bár a harmadik nap végén mindenkin látható volt a fáradtság jele, elégedetten és nem kimerülten mentünk haza. 

A hangsúlyozottan gyakorlatorientált képzés  fő témája a kiégés-prevenció volt. Megismerhettük ez irányban a mindennapi pszichológia megközelítésének alapmódszereit, s a képzés tudatosította a résztvevőkben az önfejlesztés szükségességét és ennek szerepét a stresszel, a kiégéssel való megküzdésben. Nagyon jókat beszélgettünk, helyzeteket elemeztünk, de nevettünk, játszottunk is sokat.

A 25 órás tréning alatt egy olyan közös tudásra, élményre és tapasztalatra tettünk szert, amelyet majd sokszor felidézünk, és egész biztosan mindenki megpróbálja majd szeptembertől beépíteni az oktatói-nevelői munkájába.

A címbéli idézet trénerünk, Major Zsolt Balázs egyik megállapításából származik: „változtatni lehetetlen, változni lehetséges – illetve, egész pontosan, időnként másképp viselkedni lehetséges.”

[Fotó: Major Zsolt Balázs]