A magyar tantárgyverseny országos szakaszán, Besztercén

mikes_orszagos_sav

Április 20–23. között Beszterce adott otthont a 2017-es Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszának. Ezen Arad megyét nyolc tanuló képviselte. 

Sztanovcsák Réka (V. osztály, simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola, felkészítő tanár Horváth Karolina), Szabó Sára (VI. osztály, zimándujfalui Móra Ferenc Általános Iskola, felk. tanár Kiss Enikő), illetve a Csiky Gergely Főgimnázium részéről Sallai Krisztina (VII. o., felk. tanár Nyári Andrea), Csapó Vivien (VIII. A, felk. tanár Nyári Melinda), Mészáros Letícia (IX. A, felk. tanár Ruja Ildikó), Farkas Zsófia (X. A, felk. tanár Rudolf Ágnes), Kurunczi Viktória (X. A, felk. tanár Rudolf Ágnes) és a XI. A osztályos Back Annamária (felk. tanár Rudolf Ágnes) Kurunczi Andrea, a Csiky matematikatanára kíséretében utazott a versenyre.

Az érkezés és elszállásolás után a megnyitón vettünk részt a George Coşbuc Kultúrpalotában. Fazakas Emese, a BBTE Bölcsésztudományi Kara, Magyar Nyelvi és Általános Nyelvészeti Tanszékének tanára, a versenybizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd az Andrei Mureşanu Főgimnázum diákjai verses-zenés előadással kedveskedtek az ország különböző részeiből odasereglett diákoknak és tanároknak.

Másnap reggel energiával és izgalommal telve foglaltuk el helyünket az Andrei Mureşanu Főgimnázum termeiben, hogy egymással összemérjük tudásunkat. Később városnézés következett, majd Fazakas Emese egyetemi docens előadását hallgattuk meg az egykoron szégyellni való szavakról.

Szombaton a Beszterce–Harina–Árokalja–Cegőtelke–Bethlen–Beszterce útvonalon kirándultunk, este pedig már az eredményeket is kifüggesztették, majd díszvacsorán vettünk részt.

Vasárnap reggel került sor a díjkiosztóra. Mindnyájan örültünk annak, hogy Szabó Sára Pro Zselyk különdíjban, Mészáros Letícia a Datura Egyesület különdíjában, Sallai Krisztina és Kurunczi Viktória pedig dicséretben, az RMDSZ különdíjában és Beszterce Polgármesteri Hivatala különdíjában részesült. A díjkiosztón tudhattuk meg azt is, hogy a jövő évi olimpia országos szakaszának a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium ad majd otthont. A díjak átvétele után nem sokkal hazaindultunk. A versenyről több információt és fotót a http://mikes.cnam.ro/ weblapon találunk.

[Fotó: Kurunczi Andrea, matematikatanár]