Értékes harmadik helyezés a számítástechnika olimpia megyei szakaszán

oti_versenyzok_sav

Az OTI évről évre népszerűbb és évről évre nehezebb tételeket adnak fel rajta – egész röviden így jellemezhetnénk az országos számítástechnika olimpiát (Olimpiada de Tehnologia Informaţiei). Mi 2014 óta veszünk részt a megyei szakaszon, tisztességes eredményekkel (dicséretet érő 8., 9. helyek, illetve picit lentebb). Idén jócskán javítottunk: a negyvenegy versenyző kilencedikes diák közül Spir Rebeka Petra (IX. A) a harmadik helyen végzett. 

Az OTI két kategóriában zajlik: számítástechnika, vagyis az operációs rendszer (Windows) és a különböző alkalmazások (Paint, Wordpad, Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Access, HTML-szerkesztők, tömörítő programok, hang- és filmvágó programok) professzionális használata, illetve objektumorientált programozás C# nyelven. Kása Katalin Fruzsina, Kecskés Tamás, Mészáros Letícia és Spir Rebeka Petra (IX. A) révén mi idén is az első kategóriában indultunk.

„Rögzítsd az operációs rendszer tálcájára (Taskbar) a Lomtár (Coş de reciclare) alkalmazást, képjele legyen az alapértelmezett ikon. Ments képernyőképeket, amelyek bemutatják lépésről lépésre a megoldást (legyen látható a Taskbar-ra helyezett ikon is), egy dokumentumba illesztve, melynek neve reciclare.docx legyen.” Ez csak egy 3 pontos bemelegítő feladat a kilencedikesek idei tételsorából. (IDE kattintva a teljes, magyar nyelvre lefordított tételsort is bátran megtekinthetjük, a verseny honlapján pedig 2011-ig visszamenőleg tanulmányozhatjuk a feladatokat.)

A verseny nehézségi fokára jellemző, hogy a lehetséges 100 pontból a legjobbak is csak 60-70, maximum 80 pontot tudnak elérni a rendelkezésükre álló négy órában. (Megjegyzés: a korábbi években 6 órás volt a megyei szakasz, de végül rájöttek, hogy az mégiscsak túl sok…) És a legjobbak nem feltétlenül a „top líceumokból” kerülnek ki, hisz itt nem elsősorban elméleti tudásra, hanem gyakorlati készségekre, rutinra és kreativitásra van szükség.

Szóval, a lényeg: egy rövid, de intenzív felkészülési szakasz után mind a négy diákunk szépen helytállt és jócskán megdolgozott az elért pontokért, Spir Rebeka Petra viszont kiemelkedően teljesített, 67 pontjával a harmadik legjobb eredményt érte el a 41 kilencedikes versenyző közül. Őszintén gratulálunk neki, és társainak is!