A X. A kalandjai a parlagfűvel

parlagfu_projekt_sav

A X. A osztály nagy kalandba kezdett néhány hónappal ezelőtt: Páll Mária biológiatanár irányításával a parlagfűről végeztek kutatásokat és az eredményekről egy kisfilmet is összeállítottak. A csapatokra bontott osztály minden diákja hozzájárult a kisfilm megvalósításához. 

Volt olyan csoport, amelyik az irtásra vonatkozó törvényekről érdeklődött, voltak, akik a helyi rendőrséget keresték fel és a kiosztott büntetésekről gyűjtöttek információt. Voltak, akik szakembereket interjúvoltak meg a parlagfű okozta allergiáról, annak elterjedtségéről és tüneteiről kérdezősködtek, valamint tanácsokat és megoldásokat kerestek, mások a kisfilm forgatókönyvét írták, a vágást, szerkesztést végezték, a facebook-os oldalt kezelték (kezelik), és kvízkérdéseket írtak a bemutatón elhangzottakkal kapcsolatosan.

A parlagfű nyomában című kisfilm bemutatásán meghívottként részt vett Pénzes Gyula, az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság gazdasági aligazgatója és Nagy Zsolt falugazda, iskolánk egykori tanítványa. A bemutató elején a jelenlévő diákok (több részletben számos osztály) kvízkérdésekre válaszoltak, majd az invazív növény rövid ismertetése következett. Megtudtuk, hogy a Magyarországon rendkívül elterjedt parlagfű Észak-Amerikából származik és Békés megyéből jutott át Arad megyébe is. Virágzása júliusban kezdődik, a virágpora allergiát okoz, a magja pedig akár 30-35 évig is ellenálló maradhat! Rendszertanilag a parlagfű a zárvatermők törzsébe, a kétszikű növények osztályába és a fészkesek családjába tartozik.

A bemutató végén újabb kérdések megválaszolására ösztönözték a diákokat, hogy kiderüljön, ki mennyire volt közben figyelmes, Páll Mária biológiatanár pedig megkérte a parlagfűre érzékeny diákokat (a résztvevők közül), hogy osszák meg diáktársaikkal is az erről tett észrevételeiket és azt, hogy ki milyen gyógymódhoz folyamodott.

A Kalandjaink a parlagfűvel nevű facebook-oldal február óta működik, és két-háromnaponta frissül újabb bejegyzésekkel. Ha valakinek kedve támad egy kicsit utánaolvasni ennek az invazív növénynek, vagy csak szeretné látni a X. A-sok kutatásainak eredményét, keressen rá és nyomja meg bátran a „tetszik” gombot!

[Fotó: Ilona János, Horga Annamária]

« A 2 »

[Kisfilm: X. A – fotók és filmezés; Kutnik Andrea Virág, Mester Zsófia – forgatókönyv; Kurunczi Viktória, Mureşanu Anna – szerkesztés, vágás]

Egy hozzászólás a(z) “A X. A kalandjai a parlagfűvel” bejegyzéshez

  1. Nagyszerű komoly munka.
    Érdemes rákeresni az Interneten “parlagfű gyógyhatása” szavakra.
    Meglepő dolgokat tudhat meg az ember a parlagfű másik oldaláról.
    Én nyersen fogyasztottam. Nem lett semmi bajom. Tettem el belőle teának.

Hozzászólások lezárva.