Vulkán, rakéta, tűzhányó és könnygáz! – Kísérletezett a IX. A

kemia_kiserletek_sav

Csütörtökön, március 23-án a IX. A osztály diákjai Hadnagy Éva tanárnő irányításával egy interaktív kémiaórán több érdekes kísérletet figyelhettek meg és próbálhattak ki. 

Először különböző anyagok (kékkő, cukor, jód stb.) vízben, illetve toluolban való oldódásával kísérleteztünk, majd egyre látványosabb (és hangosabb) exoterm és endoterm reakciókat figyeltünk meg. Nátrium-hidroxidot oldottunk vízben, ami melegedett, majd egy új körben ugyanezt kipróbáltuk ammónium-kloriddal (lehűlt); ezt a cink és sósav pukkanós reakciója követte.

Rövid szünet után betekintést nyerhettünk a kémia valódi világába, sokkal látványosabb (és veszélyesebb) kísérleteket tekinthettünk meg. Elsőként a Vulkánt (ammónium-dikromát hevítése) figyelhettük meg, majd a Rakéta következett (nyugalom, nem volt se robbanás, se kilövés). Ezután jött a Tűzhányó (alumínium és jód reakciója), majd a sikeres nap lezárásaként megsirathattuk az eltelt órákat, azaz (mindenki nagy örömére) kipróbálhattuk a híres Könnygázt.

Szerk. megj.: közkívánatra ma a X. A osztály is kedvére kísérletezhetett egy kicsit kémiaórán, tudtuk meg a kisírt szemű Hadnagy Éva tanárnőtől. Nem a szomorúságtól, hanem a könnygáztól volt kisírt a szeme. 🙂

« A 2 »