Csikys diák országos sikere matematikából

emmv_foto_sav

Március 10–12. között Szatmárnémetiben, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban szervezték meg az Erdélyi Magyar Matematikaversenyt az
V–VIII. osztályos diákoknak. Ezen összesen 126 diák vett részt, 17 megyéből, Bukaresttől Máramarosig, Aradtól Bákó megyéig. 

emmv_logoA tét a Beregszászi Nemzetközi Matematikaversenyre való kijutás volt, amelyet Back István Levente, a Csiky Gergely Főgimnázium hetedik osztályos diákja egy dicsérettel vívott ki magának. Ehhez négy órán keresztül kellett összesen 6 feladattal megküzdenie, és igen nagy volt a verseny. De sikerült neki, és ez a fontos. Végül is 40 magyarul tanuló diák fogja Romániát képviselni az április végi beregszászi nemzetközi szakaszon.

A verseny honlapján ezt olvashatjuk erről a megmérettetésről: „A különböző országokban tanító magyar anyanyelvű matematikatanárok régóta érezték, hogy a meglévő matematika versenyek mellett szükség van egy szélesebb körű rendezvényre, ahol a különböző régiókban élő diákok találkozhatnak, összemérhetik tudásukat, erősíthetik együvé tartozásukat. A magyar diák, a környező országok közül bármelyikben is éljen, meríthet a világhírű magyar matematika gazdag kincsestárából, valamint az ukrán, a román, a délszláv, a szlovák és más népek matematikai hagyományaiból is.” A líceumi osztályoknak az idén már a huszonhetediket szervezték meg, az V–VIII. osztályosoknak most lesz az ötödik alkalom, hogy matematikából anyanyelven bizonyíthatnak. Sok sikert az április végi döntőn!