Kérdezd meg Alizt! [Kortárskönyv-kommandó]

kerdezd-meg-aliztEgy lány. Egy napló. Egy elrettentő igaz történet, melyet ha elolvasol, talán soha többé nem leszel ugyanaz az ember.

Aliz tizenöt éves, középosztálybeli tinédzser, aki napjait fogyókúrázással és randevúzással tölti. Jegyei jók, és barátai is vannak. Jövőjét szerető feleségként és anyaként képzeli el. Ám egy nap Aliz elmegy egy buliba. Ott találkozik először a droggal. Kipróbálja, hisz mit árthat, ha egyszer ő is jól akar szórakozni? Aliz egy hónap múlva drog- és gyógyszerfüggővé válik. Szülei észlelnek változásokat, ám nem tudnak rajta segíteni. Rossz társaságba keveredik, és amikor látja, hogy ezektől az emberektől nem tud szabadulni, elmenekül a nagyvilágba. 

Aliz csalódik, szenved, és hiába érzi, hogy helytelenül cselekszik, nincs ereje javítani hibáin. Aliz naplót vezet, leír mindent, ami vele történik, elmeséli érzelmeit, ám eljön az idő, amikor már a naplóírás sem tud segíteni helyzetén…

A regény meghökkentő, izgalmas, tanulságos és egyben elszomorító is. Megéri elolvasni és nyomon követni Aliz életét.

Ízelítő:

Július 13.

Kedves Napló!

Két napja próbálom meggyőzni magamat, hogy az LSD használatával „kábítószerélvezővé” válok, meg olyanná, amilyen pocsék, undorító, megvetendő dolgokat hallottam az LSD-t és más szereket szedőkkel kapcsolatban. De olyan nagyon-nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, muszáj kipróbálnom a füvet. Csak egyszer, megígérem. Meg akarom tudni, milyen. Mindent, amit az LSD-ről hallottam, nyilván tájékozatlan, tudatlan emberek írtak, mint a szüleim, akik nyilván azt sem tudják, miről beszélnek. Talán a fű is hasonló. (…)

Január 24.

Megtörtént újra. Nem tudom, hogy sikítsak-e örömömben, vagy elsüllyedjek-e inkább? Mindenki, aki azt mondja, hogy a fű és a sav nem okoz függőséget, egy nagy barom, egy tájékozatlan idióta. Július 10. óta használom őket, és amikor le próbáltam szokni, halálra rémültem mindentől, ami hasonlít vagy emlékeztet rájuk, közben pedig áltattam magam, hogy bármikor el tudom felejteni az egészet.

Minden hülye, aki azt hiszi, hogy csak kipróbálja, igazából csak egyik utazástól a másikig él. És ha egyszer elkezded, nincs élet drog nélkül. Csak a színtelen, puszta vegetáció.