Tóth Árpád szavalóverseny, újra a Csikyben

szavaloverseny_2016_sav

Idén tavasszal ünnepeltük Tóth Árpád születésének 130. évfordulóját. Ennek apropójaként is a Csiky-napon újra iskolánkban szervezték meg a Tóth Árpád Középiskolai Versmondó Versenyt, összesen hat iskola részvételével. 

A versenyre a Jelen ház nagytermében, a Csiky-napi megnyitó ünnepség után került sor. A Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Szakképző Iskolája, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum, illetve az aradi Csiky Gergely Főgimnázium középiskolás résztvevői két kategóriában versenyeztek, egy kötelező verssel, illetve egy választott Tóth Árpád-szonettel.

A IX–X. osztályosok először Tóth Árpád Arad című versét, a XI–XII. osztályosok pedig a Hej, Debrecen című verset szavalták el, a második fordulóban pedig a komolyabb, vagy éppen a derűs hangulatú szonettek következtek.

A zsűri tagjai – Nagy Gizella, nyugalmazott magyartanár, Ruja Ildikó magyartanár, illetve Fekete Réka, az Aradi Kamaraszínház produkciós és művészeti titkára – 1-től 10-ig tartó skálán pontozták az elhangzott verseket.

A szavalók után a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanulói léptek színpadra: Tornai Júlia Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című művéből adott elő egy részletet, majd Hegedűs Letícia, Szilágyi Dorottya és Turi Gergő lépett színpadra a Csokonait parkírozzák című Tóth Árpád-cikk alapján összeállított jelenettel.

Rövid szünet után, mely alatt a zsűritagok összesítették a pontszámokat, rövid kiértékelésben összesített véleményt hallhattunk az elhangzott versekről. A díjkiosztásra a közös ebéd elfogyasztása után került sor iskolánk Tóth Árpád termében. A zsűri döntése alapján a IX–X. osztályosok mezőnyében a pécsi Kovács Korina Cintia lett az első helyezett. A debreceni Kósa Eszter lett a második, az aradi Köteles Nikolett (Csiky, X. A osztály) lett a harmadik, Andrásy Nóra (Temesvár) és Kömény Kiara (Pécs) dicséretben részesült. A XI–XII. osztályosoknál a hódmezővásárhelyi Gémes Tamás lett az első helyezett, Tornai Júlia (Debrecen) második, Hajagos-Tóth Attila (Hódmezővásárhely) pedig harmadik helyezést ért el.

[Fotó: Godó Ákos, Szilasi Róbert, Zsámbok Zoltán]

« A 4 »