Zarándoklat Máriaradnára

mariaradna_2016_sav

Október 8-án, szombaton a Csiky Gergely Főgimnázium egy diákcsoportja részt vett a máriaradnai zarándoklaton. Az VI. és VII. osztályos diákokat a két osztályfőnök, Back Mária és Muntean Tibor kísérte el. 

Magyarok Nagyasszonya néven ismert ez az ünnep a római katolikus naptárban és kimondottan magyar vonatkozású, mivel nemzetünk történelméhez kötődik. 1038-ban István király halála előtt Mária oltalmába helyezte országát és népét, mivel nem volt méltó utóda. Hitünk szerint Szűz Mária a mi Nagyasszonyunk, Patrónánk. Ezért a magyar katolikusok (és nemcsak ők) zarándoklattal tisztelegnek előtte. Nem véletlen, hogy a zarándoklaton nemcsak a környékbeli települések hívei vettek részt, hanem magyarországi csoportokat és autóbuszokat is lehetett látni.

A szentmise után a templom mögötti kálvária-domb stációihoz mentünk és végigjártuk a keresztutat, melyet a papok és hívek énekelve és imádkozva tettek meg. Katolikus diákjainknak vallásuk gyakorlása volt az út, míg a különböző protestáns felekezetekhez tartozó gyerekeknek egy alkalom, hogy jobban megismerjék társaik vallását. Köszönjük a lehetőséget Király Árpád marosi főesperesnek!