Rendhagyó irodalomóra József Attilával

Vasutallomas_sav

Az Iskola másként hét csütörtökén, április 21-én délelőtt Tóth Péter Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó Vasútállomás című előadását tekintették meg előbb az általános iskolások, majd a középiskolások is. 

Tóth Péter, aki nem szereti, ha a közönség művész úrnak szólítja, történelem-testnevelés szakos tanár és már 2012 óta járja a magyar nyelvű iskolákat nem csak Magyarországon, hanem a határon túl is. József Attila, illetve a magyar költészet iránt próbálja felkelteni a fiatalok érdeklődését úgy, hogy a nagy költő „bőrébe bújva” verseket szaval tőle és különböző életrajzi adatokat tár a nézők elé. Mindezt olyan formában, hogy a diákok képtelenek megunni az 50 perces irodalomórát, amely nem csak oktató jellegű, hanem szórakoztató is.

Az előadás során József Attila Levegőt! és Tiszta szívvel című versét hallhatták a jelenlévők, illetve a Curriculum vitae-ből is részleteket. Az életrajzi adatok kapcsán az előadó külön kiemelte, hogy bár a költő nagyon nehéz körülmények közé született, egészen fiatal korától próbált kitörni a nyomorból. A költő halála kapcsán Tóth Péter cáfolta, hogy József Attila öngyilkosságot követett volna el.

Az előadás végén Spier Tünde aligazgató mondott köszönetet a rendhagyó irodalomóráért.

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »