A Naplementére lehetett jelentkezni

Csuja_Laszlo_sav

Nem akármikor adatik meg, hogy egy Oscar-díj várományos rendező új filmjébe keresnek szereplőket Aradon (is). Volt tehát némi izgalom (igazából elég nagy izgalom!) azon csikys lányok körében, akik a weblapunkon járva elolvasták a szereplőválogatásról szóló cikket, és türelmetlenül várták a február 24-i dátumot. Aznap látogatott el iskolánkba Csuja László, a Sunset (Naplemente) című készülő új film erdélyi szereplőválogatásának vezetője, hogy a X–XII. osztályoknak, egész pontosan a 16. életévüket betöltött lányoknak meghirdesse a délutáni szereplőválogatást.  (Mivel a filmbe 25–35 év közötti férfiakat keresnek, így a csikys fiúk ebből a „buliból” most kimaradtak.) Osztályonként néhány percet vett csak igénybe, hogy Csuja László röviden vázolja Nemes Jeles László, a Saul fia rendezőjének készülő új alkotásával kapcsolatos nyilvános tudnivalókat, majd készséggel vállalt egy rövid interjút is a weblapunk számára.

– Magyar rendező, dramaturg, az Erdélyi Vándorszínház alapítója – röviden ennyit árul el rólad a Wikipédia. Hogyan kerültél ebbe a szereplőválogatásba?
– Az egész szereplőválogatás casting directora, Zabezsinszkij Éva a Színművészeti Egyetemen osztálytársam volt. Ő tudta, hogy sokat járok Erdélybe, színházakkal állok kapcsolatban, ezért kért meg az erdélyi „turnéra”.

– Az, hogy több országban hónapok óta zajlik a szereplőválogatás, elég nagy rákészülést és komoly anyagi bázist sejtet ennél a produkciónál. Vajon a rendező, Nemes Jeles László korábbi filmje, a szinte hihetetlen sikertörténetet felmutató Saul fia adta ehhez a háttérszelet, vagy attól függetlenül, még a tavaly márciusi Cannes-i nagydíj előtt elkezdődött ez a munka?
– Mindenképpen érvényes az, hogy ha valakinek nagy sikere van egy filmjével, akkor a következő filmjét már jóval könnyebben készíti el. De én úgy tudom, hogy ez a filmterv korábban, tehát még a nagy sikerek előtt elkezdődött.

– Egyetlen főszereplőt kerestek ezzel a nagyon tág merítéssel, vagy több szerepre is kerestek karaktereket?
– Elsősorban a főszereplőt keressük, de nekem úgy tűnik, hogy nem akar mindenki főszereplő lenni, ezért kisebb szerepekre is keresünk vállalkozókat, hátha akkor többen eljönnek. Aztán, ha valaki esetleg egy kisebb szerepre jelentkezett, de útközben belesodródik egy nagyobba, azzal csak nyerhetünk.

– Tehát a civil jelentkezők valamelyike is lehet főszereplő ebben a filmben?
– Hogyne, persze! Sőt, arányaiban sokkal több civil szereplőt nézünk meg, mint színészt.

– Mégis mi indokolja azt, hogy az országhatárokon kívül, tehát Erdélyben és Ukrajnában is kerestek szereplőket, még a kisebb szerepekre is? Miért ez a nagyon-nagyon tág keresés?
– A Saul fiában két erdélyi szereplő is van. Ott is egy nagyon komoly, nagyon tág körű casting volt. Nem csak magyar embereket castingoltak, hanem egész Európában, sőt, talán még azon is túl. Az erdélyi szereplők arcát Magyarországon nem lehetett volna megtalálni, legalábbis a színészek között én most nem tudnék találni hozzájuk hasonlókat.

– Az arcon, gondolom, karaktert értünk, tehát nem fizikai felépítést, kinézetet.
– László filmjeinek a poétikájában központi szerepet játszik az arc. Az arc számára a legfontosabb. Nyilván a személyiség is fontos, de főként az arcnak az érzéki jelenléte a képen, az, hogy mit közöl, mit közvetít az az arc.

– Vázoljuk akkor röviden, hogy milyen fázisai lesznek a szereplőválogatásnak, amelybe a csikys lányok is bekerülhetnek.
– Az első fázis egy fotózás, ahol a jelentkezőkről portrét és profilfotókat készítünk, s azokat továbbítjuk a rendezőnek. Azok, akiket a fotók alapján kiválaszt, a második fázisban egy videót küldhetnek majd be, amelyben röviden magukról beszélnek, vagy elmondanak egy személyes történetet.

– S azután?
– Azután nem tudom, hogy mi következik.

– A rendező korábbi televíziós interjúiból annyit már megtudtunk, hogy a Sunset az első világháború kitörése előtt fog játszódni. Ennél picit többet is megtudhatunk a történetről?
– A történet valóban az első világháború előestéjén, az Osztrák–Magyar Monarchia és egyfajta polgári közeg utolsó pillanataiban játszódik, és egy fiatal lány felnövekvés-történetéről szól.

– Mikor kezdődik el a forgatás, illetve mikorra várható a film bemutatása?
– A terv az, hogy jövőre lesz a forgatás, és 2018 első felében fog megjelenni a film.

– Köszönjük, hogy a mi iskolánkat sem hagytátok ki ebből a szereplőválogatásból!

Kiegészítés: A castingon résztvevők pontos száma, nyilván, nem publikus. Csuja László annyit azért elárult, hogy bár Székelyföld még hátravan, már eddig is rendkívül sokan jelentkeztek. A partiumi régióban pedig Temesvár kivételével Aradon is a várakozásoknak megfelelően alakult a jelentkezők száma.
Aki szerdán valamilyen okból lemaradt a szereplőválogatásról, de mégis szeretne jelentkezni, az küldjön 3-4 portréfotót a sunsetcasting2015@gmail.com email-címre.