Miből lesz a cserebogár?

Tanevkezdes_2015_2016_sav

A Csiky Gergely Főgimnázium idén ősszel újra tárt kapukkal, az itt tanító pedagógusok pedig tárt karokkal várják az előkészítő osztályos kisdiákokat. Hétfőn elkezdődik a beiratkozás, s bár még utána is egy kis ideig óvodás a gyermek, de a nyári vakáció majd igazi iskolásra növeszti őt. Mennyi izgalom, mennyi várakozás… – Vajon hányat alszunk még? – hallhatják majd eleget a szülők ezen a nyáron szeptember közeledtével. És ez így is van rendjén. 

Iskolánk nagy múltú iskola, sok híres ember koptatta egykori padjait, ide járni dicsőség. De nem csak régen volt az, mostanság is jó ide járni. Az elkövetkező 13 évben a most beiratkozó gyermekek fogják koptatni a nagymértékben új bútorzattal bebútorozott osztálytermek, jól felszerelt laboratóriumok, informatika termek, a könyvtár s a díszterem székeit, asztalait.

Az iskola tanítóinak, tanárainak többsége a legmagasabb fokú végzettséggel rendelkezik, és mindnyájan szívvel-lélekkel dolgoznak azért, hogy az itt tanuló gyermekek szeressenek ide járni, szeressenek tanulni, szeressenek ismerkedni a nagyvilággal és annak titkaival, koruknak és képességeiknek megfelelően. A sajátos képességek fejlesztése minden pedagógus feladata, de nagy erőbedobással foglalkoznak a kiemelkedő képességű gyermekek tehetséggondozásával és a felzárkóztatásra szoruló gyermekek problémájával is. Erre szolgálnak a különféle iskolán kívüli tevékenységekre, versenyekre, vetélkedőkre való felkészítők, valamint a kisegítő pedagógussal, logopédussal, az iskolai tanácsadóval közösen végzett foglalkozások is.

Pedagógusaink a gyermekek szórakozásáról is gondoskodnak színházlátogatások, sporttevékenységek, szakkörök, kirándulások, táborok, no meg a rendszeres néptáncoktatás keretén belül. Jó helyen tudhatja a szülő gyermekét a délutáni napközis foglalkozáson is, ahol ugyancsak szakképzett pedagógus gondoskodik arról, hogy az ebéd elfogyasztása és némi kikapcsolódás után a leckék java része is elkészüljön, mire a gyermekért eljönnek. Állandó orvosi felügyelettel rendelkezünk, ezenkívül iskolabusz szállítja két turnusban a távolabbi kerületekből az iskolánkban tanuló gyermekeket.

Minderről szülők és gyermekek egyaránt meggyőződhetnek, ha március 1-jén, kedden a nyílt napon ellátogatnak iskolánkba, elbeszélgetnek a pedagógusokkal, iskolavezetőkkel és az itt tanuló gyermekekkel. Várjuk Önöket szeretettel!

A február 29-től március 18-ig tartó beiratkozásra vonatkozó információkat külön bejegyzésben közöltük, amely IDE kattintva olvasható el.

A Csiky Gergely Főgimnázium tanítói közössége

2 hozzászólás a(z) “Miből lesz a cserebogár?” bejegyzéshez

  1. Nagy örömmel veszem tudomásul a jó hírt, hogy a középiskola ilyen szép körülmények között tudja fogadni a tanulókat és a szülőket.
    És különlegesen a megígért magas képességekkel rendelkező pedagógusokkal rendelkező gimnáziumot.
    Annak idején, amikor én éltem Aradon (1970-es évek), nem voltak ilyen ajánlatok.
    Éppen ezért szeretnék gratulálni mindazoknak, akik ezt elérhetővé tették és teszik a tanulók számára.
    Egy kérdésem volna.
    Melyik líceumból lett elnevezve a Csiky Gergely Főgimnázium?
    Köszönöm szépen és nagyon szép és nagy sikert kívánunk mindenkinek.

    Balogh József és a volt aradi lakosok Chicago környékéről.

  2. Tisztelt Balogh József,

    Örömmel fogadjuk az Ön, Önök érdeklődését ekkora távolságból is az aradi magyar középiskola iránt!

    Az 1923-as átadás óta igen sokszor változott az intézmény neve: Aradi Római Katolikus Főgimnázium – Magyar Vegyes Líceum – Aradi 3-as számú Középiskola – 3-as számú Ipari Líceum – 11-es számú Kőolajipari Líceum – 12-es számú Csiky Gergely Iskolacsoport – Aradi Csiky Gergely Iskolacsoport… Ezek csak a fontosabb stációk a névváltozás történetében.

    Az 1970-es években, egész pontosan az 1964/65-ös tanévtől az 1975/76-os tanévig 3-as számú Középiskola néven működött az intézmény. Utána egyetlen tanéven keresztül az 1-es számú Reál-Humán Líceum nevet hordozta, majd újabb 5 tanéven keresztül 3-as számú Ipari Líceum lett, a CFR Iskolacsoport tagozataként. (Az adatokat a 90 éves az iskolánk című 2013-ban megjelent fényképes iskolatörténet alapján jeleztem.)

    Még egyszer köszönjük az érdeklődését és minden jót kívánunk innen, Aradról, a Csikyből!

    Ilona János

Hozzászólások lezárva.