Országos VideoArt filmfesztivál Suceaván

FotoArt_SuceavaNéhány hete Maxim Andreia romántanárnő keresett meg egy különleges kérdéssel, éspedig hogy beneveznék-e az Országos VideoArt filmfesztiválra (Festivalul Naţional VideoArt). Kétfős csapatversenyről van szó, amelyre két kategóriában lehetett nevezni: egy 10-15 perces közösségi témájú kisfilmmel vagy egy egyperces közhasznú reklámmal (például az egészséges életmódról, a helyes táplálkozásról, a rendszeres mozgásról stb.). Az országos döntőbe mindkét kategóriában 7-7 csapat juthatott tovább. 

Mivel nagyon szeretem a filmkészítést, úgy gondoltam, benevezek, Păcurar Ariana (XI. A) osztálytársnőmmel együtt. Nagy meglepetésünkre bekerültünk az első 7-be. A döntőben elmondták, hogy volt iskola, ahonnan 4-5 csapat is küldött be munkát, illetve a nagyobb városokból több iskola is próbálkozott. A döntőre május 29–31 között Suceaván (Moldova) került sor a Petru Rareș Főgimnáziumban, ahová Olasz Angéla nyugalmazott történelemtanárnő kísért el minket. Mivel Ariana nem tudott részt venni a versenyen, Lőrincz Márk Árpád (XI. A) helyettesítette.

A versenyt az Oktatási és Kutatási Minisztérium, a suceavai Ștefan cel Mare Egyetem, a Suceavai Tanfelügyelőség, a Petru Rareș Főgimnázium és a Video Art Klub szervezte. A döntőben a téma Bucovina szépségei (Spații identitare bucovinene) volt. Sorshúzás alapján különböző helyszínekre látogattunk, ahol reggel 9-től délután 2-ig forgattunk. A nyersanyagot délután 4-től este 9-ig vághattuk meg, elkészítve a 3–5 perces végleges változatot. Időre kellett tehát dolgozni, és bizony nehézséget jelentett több órai forgatott anyagból gyorsan és pontosan kivágni a legjobb részeket. Sajnos, az elkészült munkákat nem láthattuk, helyette kétszer is megnéztük azt a kisfilmet, amivel bekerültünk a döntőbe. Ez nem volt jó, mert nem tudtuk magunkat a többiekhez viszonyítani… Ettől függetlenül nagyon jól éreztük magunkat, érdekes élmény volt ilyen messzire kerülni otthonról, az ország egy olyan részére, ahol még soha sem jártunk. Rossz élményünk nem volt; bár furcsállták az akcentusunkat, senkit nem zavart, hogy ott vagyunk és mindenkivel jól kijöttünk. A felszerelés tekintetében voltak nálunk szerencsésebbek is, de még így is sikerült második dicséretben részesülni, ami az országos 5. helyet jelentette!

Az Országos VideoArt filmfesztivál suceavai döntőjén elkészített versenyfilm: