„A halálban testvérekké váltak” – Első világháborús történelem verseny Egerben

Eger_tortenelemverseny_sav

2015. május 23-án került sor Egerben „A halálban testvérekké váltak” című I. világháborús országos történelemversenyre, amely főként az olasz front eseményeire épült, hiszen 100 éve azon a napon történt, hogy Olaszország az antant oldalán ismét belépett a háborúba. 

Mivel nagyon szeretjük a történelmet, természetesen részt vettünk ezen a versenyen is, amely ebben az évben már a negyedik megmérettetésünk. A döntőbe jutáshoz két írásbeli fordulón kellett jól teljesíteni. Az eredeti csapatot Csiki Gergely, Tóthpál Béla és Zaharie-Gulyás Ábel XI. A osztályos tanulók alkották, felkészítő tanáruk Lehoczky Attila történelemtanár volt. A döntőben, ahová összesen 7 csapat juthatott be, s ebből csak egy hely volt fenntartva a határon túliaknak (!), Csiki Gergelyt (aki oda nem tudott elutazni) Cara Alessio (XI. A) helyettesítette, a csapatot pedig Muntean Tibor történelemtanár kísérte el.

Egerben, az Eszterházy Károly Főiskola dísztermében tartották a döntőt, ahol a szervezők olyan rangos intézmények voltak, mint a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, valamint az Eszterházy Károly Főiskola Történelemtudományi Intézete és Doktori Iskolája.

A versenyfeladatok nehézségi foka is a neves intézményekhez igazodott. Az interaktív és rögtönzött csapatmunkára alapozó feladatok megoldásához azonban nem mindig csak tudás, de olykor szerencse is kellett, mert a pontgyűjtésben az is számított, hogy egyáltalán hány kérdésre válaszolhatott a csapat. Ez egy hajósüllyesztős játék kapcsán volt megszervezve, tehát ha nem volt „talált” mező, akkor nem volt kérdés, így válasz sem… 🙂

Bár megpróbáltunk hősiesen helytállni, kitartásunk és próbálkozásunk csak a 6. helyre volt elég. Azonban mi ezzel is elégedettek vagyunk, hiszen a több mint 100 magyarországi és határon túli benevezett csapat közül lettünk a hatodikok! Lelkesedésünk sem csökkent és a jövőben is megpróbálunk minél több történelemversenyre jelentkezni, és azon méltón helytállni.

A verseny eredményeiről, a résztvevőkről, sőt az írásbeli forduló feladatairól is IDE kattintva olvashatunk többet.