Iskola másként – Páva Adorján a Csikyben

Hirek_Pava_Adorjan_sav

Az Iskola másként hét első napján, április 7-én Páva Adorján újságírót, a kolozsvári Krónika napilap szerkesztőjét, iskolánk egykori diákját látta vendégül a Csiky Gergely Főgimnázium, aki egy kötetlen stílusú másfél órás előadást tartott Hírek és hírszolgáltatás a XXI. század elején címmel. A közönséget a X. A, a XI. A és a XI. C diákjai képezték, a program helyszíne pedig az első emeleti informatikalabor volt. (Az előzetesen meghirdetett programtól eltérően Bognár Zoltán politológus nem tudott részt venni a rendezvényen.) 

Bemelegítő kérdésként a beszélgetés moderátora, Ilona János faggatta a diákokat arról, hogy mennyire sűrűn vesznek a kezükbe újságot, vagy milyen rendszerességgel kattintanak egy-egy hírportál honlapjára. Az eredmény, mondhatni, megnyugtató volt, mert iskolánk diákjai viszonylag tájékozottak a világ történéseiről.

De nehéz-e nem tájékozottnak lenni egy olyan világban, ahol az emberek már szinte rá vannak kényszerítve a hírekre? Létezik-e olyan közeg az életünkben, ahol nem botlunk nap mint nap egy (több, sok) hírbe? A mai világban a hírekkel való napi találkozás már elkerülhetetlen. Televízió, rádió, internet, közösségi oldalak, nyomtatott sajtó mind-mind azt akadályozzák, hogy a hírek elől meneküljünk. De lehetséges-e ezeket a híreket szűrni valamilyen formában? Mert a rengeteg fontos hír mellett nagyon sok hatásvadász címmel ellátott iromány is kering a világban. Létezik-e valóban független hírszolgáltatás, és megmaradhat-e a jövőben a nyomtatott sajtó? Ezeket a kérdéseket boncolgatta közösen az előadó, a nézők, és persze a moderátor.

Az előadás második felében az újságírást, mint akár emberi életeket is követelő szakmát tárgyalták a jelenlévők. Példaként a párizsi Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége elleni január 7-i terrortámadás eseményeit elevenítették fel egy néhány perces kisfilm keretében, majd a sajtószabadságról és a szabad véleménynyilvánításról esett szó.

Az előadás végén tovább lehetett beszélgetni Páva Adorjánnal, aki szívesen válaszolt minden témába vágó kérdésre, és szerencsére akadt is néhány érdeklődő diák.

[Fotó: Bortoș Júlia, Ilona János]

Médiavisszhang: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/iskola_maskepp.php