Egy káprázatos Nap-videó a napfogyatkozás napján [Netkurkász]

Solar_Dynamics_Observatory_kisebb2010. február 11-én lőtték fel a NASA SDO (Solar Dynamics Observatory – Napdinamikai obszervatórium) nevű műholdját azzal a céllal, hogy minden eddiginél több, jobb, részletgazdagabb felvételt készítsen közvetlen csillagszomszédunkról, a Napról.

A Living With a Star (Élet egy csillaggal) program keretében indított új napfigyelő űrobszervatórium fő célja a Nap–Föld rendszer működésének jobb megértése. Feladata a Nap mágneses terének pontosabb feltérképezése, illetve a naptevékenység (napszél, koronakidobódások, flerek stb.) Földre gyakorolt hatásának követése, előrejelzése. Ehhez egy csomó érzékeny műszert használ, több mint 200 millió felvételt küldött már el idáig stb. stb., de most nem ez a lényeg, hanem az, hogy az SDO sikeres első 5 évét a NASA egy valóban káprázatos timelapse-videóval ünnepelte meg. Ezen a naptevékenység öt éves filmezésének legjavát láthatjuk hatásos zenei aláfestéssel.

A legérdekesebb sci-fi filmeknél is látványosabb négy és fél perces videó lenyűgöző lehet azoknak is, akik nem látták a március 20-i napfogyatkozást. És aki akarja, akár full-HD felbontásban is letöltheti a NASA weblapjáról, INNEN.