Bemutató, bábszínház és tánc egy órában

Muveszeti_egyetemi_bemutato_sav

Március 17-én, 14 órától egyetemi bemutatót tartott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem kilenctagú küldöttsége, melyet kíváncsisággal vártak a XI. C osztály diákjai. Az egyórás bemutató az első emeleti informatikalaborban történt, s a rendelkezésre álló idő alatt 7 magyar nyelvű szakkal ismertették meg a csikys diákokat a vendégek. 

Az 1954-ben Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet néven alapult létesítmény a mai napig működik, illetve őrzi a jelenlegi művészeti egyetem helyét. Ez az egyetem Románia első szakirányú felsőoktatási intézménye, ahol magyar nyelvű színházi képzés folyik. Az egyetem rövid ismertetése után következett a magyar művészeti karok alapképzésébe tartozó szakok rövid bemutatása a következő sorrendben: színművészet, bábszínész szak, koreográfia, teatrológia, multimédia, zenetanár szak és rendező szak.

A bemutató érdekességebbé tételéért a bábszínész szak bemutatása után a szak saját készítésű princeton bábuját Szilvai Balázs bábszínész elevenítette meg egy dal erejéig. A koreográfia szak bemutatását követően pedig két egyetemi hallgató egy balettal kombinált hip-hop táncot adott elő. A nézők ajánlásképp szórólapot is kaptak mindegyik szakról, így az érdeklődők jobban beleáshatták magukat az egyetem által felkínált szakokba.

[Fotó és videó: Bortoș Júlia]