Határtalanul aranyosokkal (1.) – A nagy találkozás

Aranyosokkal_webnaplo_hetfo_sav

A Csiky Gergely Főgimnázium IX. A osztálya a Határtalanul pályázat keretén belül március 16–19. között vendégül látja a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium X. osztályos tanulóit.

A Határtalanul program keretében magyarországi és határon túli iskolák találkoznak és közös programokon vesznek részt, egy-egy hetet eltöltve egymás szülővárosában. A pályázat célja, hogy a magyarországi diákok megismerjék határon túli diáktársaik életét, kapcsolatokat építsenek és partneri viszonyok alakuljanak ki az iskolák között. A kirándulás lehetőséget teremt a diákok nemzettudatának és a nemzeti összetartozás érzésének kialakításához, elmélyítéséhez. 

A pályázatban résztvevő diákok feladata, hogy minden nap eseményét összeírják és útinaplóba foglalják össze. Így minden nap friss beszámolóval fogunk jelentkezni, itt, a Csiky honlapján is.

Az első nap legfontosabb eseménye a magyarországi csapat megérkezése volt. Hétfő délután huszonhárom kíváncsi diák toppant be iskolánkba. Először bemutatkoztunk egymásnak, azután egy érdekes csoportos feladatot kaptunk, amely segített egymás nevének megjegyzésében.

Később városnézésre indultunk. Első állomásunk Arad város egyik jelképe, a Szabadság-szobor volt. Itt számos érdekes és hasznos információt tudhattunk meg ennek történelmi hátteréről, megalkotásáról. Ez a csodás műemlék régebben nem állt a mai helyén, eredetileg Arad város főterét díszítette. Politikai konfliktusok következtében a szobor évekig nem volt látható, még a megmaradása is veszélyben volt. Szerencsére az 1990-es években úgy döntöttek, hogy visszaállítják, így ma régi pompájában csodálhatjuk.

Második állomásunk a Főtér volt, ahol az 1874-ben épült új színház történetébe is bővebb betekintést nyertünk. Azt is megtudhattuk, milyen építészeti stílus jellemző a környező épületekre: legtöbbjük klasszicista vagy szecessziós stílusban épült. Következő állomásunk a Városháza volt, amelyet 1872-ben kezdtek el építeni, s az épület helyén korábban egy mocsár volt.

Végül a Kultúrpalotát látogattuk meg, amelynek különlegessége, hogy a város által kiírt pályázatra beérkezett kb. 40 tervrajzot egybedolgozva alkotta meg Szántay Lajos építész ezt az egyedi műemléket. Eklektikus stílusban épült, vagyis minden oldalán különböző építészeti vonásokat lehet felismerni.

Végül félóra szabadfoglalkozás következett, amely valódi kincsnek bizonyult, ugyanis ez idő alatt lehetőségünk nyílt kisebb csoportokban ismerkedni. Éppen ezután a rövidke idő után éreztük azt, hogy kezdünk összekovácsolódni.

Remek hétnek nézünk elébe, sok érdekes programmal, s reméljük, hogy kedvező időjárás is fog társulni hozzá. 🙂

[Fotó: Drig-Bálint Szilvia]