Határtalanul aranyosokkal (2.) – Temesvár ostroma

Temesvaron_Aranyosokkal_sav

A Határtalanul pályázat keretén belül a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákcsoportjával kedden Temesvárra látogattunk. Reggel 9-kor indult az autóbusz iskolánk kollégiuma elől, ahol a vendégeink szálláshelye van. Az egyórás út után a városközponthoz közeli parknál álltunk meg és elindultunk vendégeinkkel felfedezni Temesvár nevezetességeit. 

Először az ortodox székesegyházat néztük meg, amely különösen érdekes volt vendégeinknek, hiszen legtöbbjük számára ismeretlen a görögkeleti egyház templomainak építészeti jellegzetessége. Ezt követően az Opera teret mutatták be nekünk, ahol többek között a kultúrpalota történetéről meséltek.

Középkori stílusú utcákon haladva megtekintettük a várnegyedbeli zsinagógát, majd elérkeztünk a Dóm térre. Itt megcsodáltuk a katolikus székesegyházat, illetve a Szentháromság-szobrot.

Végül visszasétáltunk az Opera térre, ahol kétórás szabad programot kaptunk. Nagyon örültünk a lehetőségnek, hogy új barátainkkal együtt, tetszés szerint fedezhettük fel a város nevezetes épületeit és szívhattuk magunkba e híres egyetemi város hangulatát. Természetesen nem maradhattak ki a sorból a közeli boltok, gyorséttermek se. Volt, aki az étvágyát csillapította, volt, aki emléktárgyakat vásárolt, fényképezett vagy csak egyszerűen gyönyörködött a középkori stílusú épületekben, palotákban. A szabad program nagyon gyorsan eltelt, hiszen a hely hangulata, varázsa átvette az idő felett az irányítást.

Fáradtan és élményekben gazdagon indultunk Arad felé, de a nap még nem ért véget. A Csikybe visszatérve Sipos Gabriella tanárnő várt minket, akinek vezetésével csapatépítő és önismereti játékokat játszottunk, nagy lelkesedéssel. Játék közben elfelejtettük, hogy tulajdonképpen fáradtnak kellene lennünk. 🙂

[Fotó: Lovas Éva]