Március 15.

Marcius_15_sav

„1848. március 15-én Európa több országában forradalom tört ki. Március 14-én este eljutott Pestre a bécsi forradalom híre. Ez arra buzdította a magyar fiatalokat, hogy nyilvánosságra hozzák a 12 pontban megfogalmazott követeléseiket, és harcoljanak azok valóra váltásáért.”

Péntek délelőtt ezekkel a gondolatokkal vezette be Kis Zsuzsanna XII. A osztályos tanuló a március 15-i ünnepséget a Csiky Gergely Főgimnáziumban. Utána Sisa Rihárd (XI. A), a rendezvény másik bemondója felolvasta a 12 pontot és köszöntötte az ünnepség vendégeit, a Hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola küldöttségét, élén Juhászné Wolf Edit igazgatóval és Csonkáné Hézső Magdolna igazgató-helyettessel. 

Az első emeleti folyosón összegyűlt V–VIII. osztályos diákok és tanáraik előtt Lehoczky Attila történelemtanár méltatta az 1848-as forradalom jelentőségét, elsősorban a sajtó- és véleményszabadság kivívása szempontjából, majd Weisz Gabriella (V. o.) és Tóthpál Eszter (VI. A) szavalt. A hódmezővásárhelyi diákok szavalata és éneke után iskolánk kórusa Kossuth-nótákat adott elő Szabó Csilla zenetanár irányításával.

A csikys, illetve a hódmezővásárhelyi diákok is megkoszorúzták a Petőfi-, illetve a Kossuth-domborművet, s az ünnepi műsor zárásaként a kórus nemzeti imánkat adta elő.

A rendezvény előtt és után a hódmezővásárhelyi diákok és tanárok a díszteremben találkoztak, ismerkedtek csikys vendéglátóikkal, a nyolcadik osztályos diákokkal, azok osztályfőnökével, illetve Hadnagy Éva igazgatóval és Spier Tünde aligazgatóval.