Csikysek Bukarestben, a Parlamentben

Csikysek_Bukarestben_sav

December 17-én Bukarestben, a Parlament épületében tüntették ki a nemzetközi versenyek díjazottjait. A Csiky Gergely Főgimnáziumból Mészár Anna Orsolya (VI. A) és Kurunczi Viktória (VIII. B) vehettek részt ezen a kiemelkedő rendezvényen.

Tavasszal a Magyar Általános Iskolák Matematikaversenyének Nemzetközi szakaszán Anna második helyezést, Viki pedig harmadik helyet ért el. Ez jogosította fel őket, hogy felkészítő matematikatanáruk, Spier Tünde aligazgató kíséretében Bukarestbe utazzanak a rangos eseményre. 

Egész éjszakás utazás után, kicsit megviselten, de izgatottan érkeztünk a hatalmas épülethez. Nem volt egyszerű, de végül sikerült „átverekednünk” magunkat a parlament biztonsági rendszerén. A C. A. Rosetti terem telis-tele volt olyan diákokkal, akik valamilyen nemzetközi versenyen kiemelkedő eredményt értek el. Az oklevelek és egy-egy szál virág átvétele után kezet foghattunk Remus Pricopie volt és Sorin Câmpeanu frissen kinevezett tanügyminiszterrel. Király András, az Oktatási Minisztérium államtitkára nemcsak kezet szorított a diákokkal, hanem minket, aradiakat végigkalauzolt a parlament ominózus termein és folyosóin. Benézhettünk egy élő gyűlésre, meglátogattuk az RMDSZ frakcióközpontját, beülhettünk a gyűlésterem székeibe, majd pedig a szenátus éttermében ebédelhettünk.

Bár a jutalom, amit a diákok és a felkészítő tanár kapott, nem volt kicsi, de a bukaresti élmények még ezeket is felülmúlták. Kívánom, hogy jövőre ne csak három Arad megyei diák részesülhessen ebben a kitüntetésben (kettő a Csikyből, egy pedig a Moise Nicoară Főgimnáziumból), hanem sokkal több.