XIX. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia

Aszod_Honismereti_Akademia_sav

Október 24–27. között Aszódon (Pest megye) rendezték meg a XIX. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiát, ahová Olasz Angéla tanárnő vezetésével két csikys diák, Sisa Rihárd és Tóthpál Béla (XI. A) is eljutott.

Sajnos kicsit késve érkeztünk Aszódra, így rögtön a megnyitó ünnepség közepébe csöppentünk, amelyen Bartha Éva és Debreczeni-Droppán Béla főszervezők szólaltak fel és méltatták a találkozót, röviden összefoglalva a diákszínjátszás jelentőségét, amely az idei év témája volt. Ezt követően Taróti Kinga bemutatóját hallhattuk az aszódi Evangélikus Petőfi Gimnáziumban működő színjátszásról. A napot drámajátékokkal egybekötött ismerkedési esttel zártuk, ahol a különböző helyekről érkezett diákok összerázódhattak. 

Másnap, szombat délelőtt Koncz István vetített egy saját készítésű interjút Budai Ferenc aszódi véndiákkal Amatőr színjátszás a XX. században címmel. Ezt követően a Szegedről, Kevermesről és Ikervárról érkezett diákok mutattak be előadásokat a helyi színjátszásról. Ebéd után városnézést szerveztek számunkra. Megtekintettük az aszódi templomot, a kastélyt és a régi iskolát.

Ezután következtek a délutáni előadások, ahol Kolozsvár, Veszprém, Szekszárd, Horgos, valamint Arad képviselői mutatták be dolgozatukat. Sisa Rihárd a pécskai Búzavirág néptánccsoportról tartott előadást, Tóthpál Béla pedig a Csiky Gergely Főgimnázium diákszínjátszó tevékenységét mutatta be 1941-től napjainkig. A Kölcsey Diákszínpad Százszorszép csoportjának vezetőjével, Ujj Ágnes nyugalmazott magyartanárnővel készített videóinterjút is levetítettük a bemutató kapcsán.

Az estét táncházzal zártuk, amelyen mindenki nagyon jól érezte magát, leengedhettük a gőzt a sok előadás után. 🙂

Vasárnap délelőtt Nagyvárad, Komárom-Esztergom, Temesvár, illetve Heves megyei diákok előadásai következtek. Délután kiránduláson vettünk részt, meglátogattuk a hévízgyöki Szent Márton templomot, illetve a falumúzeumot, Zsámbokon pedig egy táncos előadást is láttunk. A napot vacsorával zártuk, amelyet az aszódi polgármester is megtisztelt jelenlétével. Azaz csak zártuk volna, hiszen a szervezők megengedték, hogy tartsunk egy kis záróbulit, karaokéval, tánccal.

Hazaindulásunk reggelén egy utolsó közös megbeszélésre került sor, ahol egyeztettük a jövő évi témát: Iskolánk története. A találkozó helyszíne Lakitelek lesz. Mindannyian várjuk, hogy jövőre is találkozhassunk, hiszen új barátokat szereztünk és nagyon sokat tanultunk egymástól. A Honismereti Akadémia remek alkalom arra, hogy magyarországi és határon túli diákok tapasztalatot cseréljenek és összebarátkozzanak.

[Fotó: Olasz Angéla]