Pótérettségi, eredmények

Ovasok_erettsegiVéget ért a 2013–2014-es tanév őszi érettségi vizsgasorozata. Az óvások elbírálása előtt országosan a jelentkezők 22,27 százaléka szerzett átmenő jegyet, a beiratkozott 52 389 végzős közül 11 666-nak sikerült a záróvizsgája.

Ami a csikyseket illeti, a 35 beiratkozott közül 5 diáknak sikerült a pótérettségije (mind a négyen idei végzősök), ketten minden tantárgyból átmenő jegyet szereztek, de nem érték el a minimális 6-os átlagot, 28-an pedig egy vagy több tantárgyból megbuktak.

A részletes eredményeket IDE KATTINTVA tekinthetjük meg. Az óvások elbírálása után még visszatérünk a végleges statisztikákra.

Hétfőtől pótérettségi!

Hétfőn kezdődik az idei pótérettségi. A Moise Nicoară Főgimnáziumban 7 csikys fog szóbelizni, összesen 35 pedig írásbelizni (31 idei, illetve 4 korábbi végzősünk).

Augusztus 18–22. között zajlanak le a szóbeli vizsgák, illetve a számítástechnika gyakorlati vizsga (digitális kompetenciák felmérése), majd augusztus 25–29. között kerül sor az írásbeli próbákra. Szeptember 1-jén függesztik ki az eredményeket, ugyanaznap lehet majd óvást benyújtani, szeptember 4-én pedig a végleges eredményeket fogják kifüggeszteni. A részletes menetrend ITT tanulmányozható.

Sikeres vizsgázást kívánunk a csikys pótérettségizőknek (is)!

Hajszállal jobb… Végleges érettségi eredmények

BAC_2014_eredmenyek_sav

Július 11-én, azaz ma délelőtt kifüggesztették az idei érettségi vizsgasorozat nyári fordulójának végleges eredményeit.

A hétfőn benyújtott óvások elbírálása nyomán 6 csikys tanulónak növelték egy-egy tantárgyból az átlagát, egyiküknek úgy, hogy a román írásbelije 4,65-ről 5,40 lett, így hajszállal javult az átmenők aránya is.

A végleges eredmények tehát: összesen 69-en iratkoztak be, közülük 3-an hiányoztak, 36-an sikeresen vizsgáztak (54,54 %), 30-an pedig megbuktak (45,45 %). A 65 idei végzős közül ketten végig hiányoztak, 36-an sikeresen vizsgáztak (57,14 %), 27-en pedig megbuktak (42,86 %).

Akiknek most nem sikerült az érettségi, ősszel újra próbálkozhatnak. Az őszi vizsgasorozat menetrendjét ITT tekinthetjük meg. Figyelem, a beiratkozás már a jövő héten, július 14–18. között fog lezajlani!

A Csiky Gergely Főgimnázium valamennyi végzősének eredményét ITT tekinthetjük meg. A részletes adatokat az osztályonkénti átmeneteli aránnyal és átlagokkal, a bukott tantárgyakkal, illetve a legjobbak átlagaival az alábbi dokumentumban mutatjuk be.

Letöltés (PDF, 203KB)

Óvások az érettségi után

Ovasok_erettsegi_sav

Amint azt előző cikkünkben jeleztük, ma, hétfőn déli 12 órától 16 óráig lehetett óvásokat benyújtani az érettségi vizsgasorozat írásbeli próbáin elért eredményekre. Minden tantárgyra külön űrlapot kellett kitölteni az óvás céljából. Amint arról Szabó László magyartanár, a Csikyben működő érettségi bizottság tagja néhány perce tájékoztatott, összesen 22 óvást nyújtottak be a csikysek: 13-at a román nyelv és irodalom írásbelire, 5-öt a magyar nyelv és irodalom írásbelire, 3-at a matematika írásbelire, egyet pedig a biológia írásbelire kihirdetett átlag miatt. Vannak, akik több tantárgyat is megóvtak, elsősorban azok, akik átmenő osztályzatot kaptak minden próbán, de nem érték el a sikeres érettségit jelentő minimális 6-os átlagot.

Az óvások, illetve a nyári vizsgasorozat végleges eredményét pénteken, július 11-én hirdetik ki. Az alábbi fotókon az óvás benyújtására várakozó csikys diákok láthatók. 

Érettségi eredmények, első kör

Egy nappal az előre meghirdetett időponthoz képest, már vasárnap délután megjelentek a tanügyminisztérium honlapján az érettségi eredmények, majd röviddel utána ki is függesztették azokat az iskolákban.

A csikysek eredményeiről most csak röviden: az összesen 65 idei beiratkozott végzős közül ketten valamennyi próbáról hiányoztak; a 63 vizsgázó közül 35-en értek el átmenő jegyet, 28-an megbuktak. Ez 55,55 százalékos átmeneteli arányt jelent. (Az Arad megyei átlag 50,66 %.) A korábbi évfolyamok 4 végzőse közül 1 hiányzott, 3-an megbuktak. Sajnos.

A legtöbben (összesen 23-an) idén is a román nyelv és irodalom próbán „véreztek el”, de meglehetősen sokan, 15-en buktak meg a szakhoz kapcsolódó kötelező tantárgyból is. 3-an átmenő osztályzatot kaptak minden próbán, de nem érték el a végső minimális 6-os átlagot.

A legjobb átlagot Higyed Arnold érte el (9,80!!!), őt Sarusi Bernadett Boglárka (9,21), illetve Schmidt Tímea (9,08) követi.

Hétfőn déli 12-től 16 óráig lehet benyújtani az esetleges óvásokat, majd azok elbírálása után a végleges eredményeket július 11-én, pénteken függesztik ki.

A Csiky Gergely Főgimnázium végzőseinek eredményeit ITT tekinthetjük meg. A részletes eredményeket, az osztályonkénti átmeneteli aránnyal és további adatokkal pénteken, a végleges eredmények kifüggesztése után közöljük.

Érettségi 2014 – Következnek az írásbelik!

Lejárt az A, B, D és C próba (ebben a sorrendben). Amint azt korábbi bejegyzésünkben már jeleztük, a román és a magyar szóbelin 65, a számítástechnika gyakorlati vizsgán 60 idei végzősünk (merthogy öten már korábban ECDL-eztek), az angol vizsgán pedig a 65 idei végzősön kívül még egy korábbi diákunk volt érintett. Két diák hiányzott ezekről a próbákról, a többiek gond nélkül „vették az akadályokat”. No de!

Következnek az írásbeli próbák, amelyekre érdemes a még hátralévő napon, órákban jól rákészülni, ismételni, de megfelelően pihenni is, máskülönben a lehető legváratlanabb helyzetben ütközik majd ki a stressz miatti fáradtság, kimerültség. (Igen, ezt már a tavaly is szorgalmasan elmondtuk, de a jótanácsot nem fogadta meg mindenki!…)

Lássuk tehát, melyek a legfontosabb tudnivalók az előttünk álló héttel kapcsolatban. Először is az írásbelik menetrendje:
– június 30., hétfő: Román nyelv és irodalom írásbeli – E)a) vizsga
– július 1., kedd: Magyar nyelv és irodalom (anyanyelv) írásbeli – E)b) vizsga
– július 2., szerda: A szakhoz kapcsolódó kötelező tantárgy (az idei csikys végzősök esetén matematika, illetve történelem) – E)c) vizsga
– július 3., csütörtök: szünnap
– július 4., péntek: A szaknak megfelelő tantárgyterületről választható tantárgy (az idei csikyseknek földrajz, biológia, kémia, illetve fizika) – E)d) vizsga
– július 7., hétfő: Az eredmények kifüggesztése (12:00 óráig), illetve az óvások benyújtása (12:00 és 16:00 óra között)
– július 8–10.: Az óvások elbírálása
– július 11., péntek: A végleges eredmények kifüggesztése.

—————————————————————

BAC_2014_aAz érettségi szabályzat szerint az írásbeli próbákon naponta 8:00 és 8:30 között lehet a vizsgaközpontban megjelenni. A terembeosztásokat reggelente a bejárat mellett elhelyezett nagy hirdetőtáblán, illetve a vizsgatermek ajtaján lehet majd megtekinteni. 8:30 után, a vizsgatételek szétosztásáig a vizsgázók már nem hagyhatják el a vizsgatermeket. (Utána is csak indokolt esetben, egy felvigyázó tanár kíséretében tehetik ezt meg.) A dolgozatot beadni és a vizsgaközpontot elhagyni leghamarabb 10:30 után lehet.

kommunikációs eszközöket (mobiltelefonok stb.) a felvigyázók összegyűjtik és egy külön terembe szállítják át, még a vizsga megkezdése előtt. A vizsgaterembe segédanyagokat (füzeteket, könyveket, képlettárakat, jegyzeteket stb.), illetve bármilyen típusú elektronikus kommunikációs vagy számolóeszközt bevinni szigorúan tilos! Ezek birtoklása a vizsgáról való azonnali kizárással jár, még akkor is, ha nem használták őket. (Erről a vizsgaterem ajtajára kifüggesztett nyomtatott lap is tájékoztat, de a felvigyázó tanárok is biztosan felhívják majd rá a figyelmet.)

Figyeljünk az adatok kitöltésekor! Azokat csupa nagybetűvel írjuk be a megfelelő helyre, kerüljük az áthúzásokat, maszatolásokat, hiszen azok megkülönböztető jelnek számíthatnak, s a dolgozat érvénytelenítését eredményezhetik. A vizsgalapra csak kék színű tollal, vagy golyóstollal lehet írni, az esetleges rajzokat, grafikonokat fekete ceruzával lehet elkészíteni. Számológép, illetve bármilyen más számolóeszköz használata nem megengedett. (Sajnos!)

Ellenőrizzük le figyelmesen a kapott tételtípusokat! Már a román, illetve a magyar írásbeli tételei is kétfélék lesznek: egyfélét kapnak a matek-infósok, közgázosok és az elektronikusok, de másfélét a filológusok. Más-más matematikatételt kapnak a matek-infósok, illetve a technológia szakos osztálybeliek (közgázosok és elektrósok).  A tételeket tartalmazó lap tetején pontosan fel lesz tüntetve, hogy milyen szakosítású osztályoknak készültek, ezért érdemes azt figyelmesen elolvasni, leellenőrizni!

Az írásbeli vizsgák időtartama 3 óra. (Érdemes jól beosztani az időt, ne az utolsó negyedórában ébredjünk rá arra, hogy még mindent át kell írni a piszkozatlapról…) Ahogy azt fentebb már olvashattátok, leghamarabb másfél órával a tételek szétosztása után lehet elhagyni a vizsgatermet. Rosszullét, illetve a mosdóba történő távozás esetén az egyik felvigyázó tanár kíséri el a vizsgázót.

Szerdán (E)c) vizsga), illetve pénteken (E)d) vizsga) a vizsgázók magyarul és románul is megkapják a tételeket. A vizsgatételekben talált esetleges hibákat (megalapozott esetben) természetesen jelezni kell a felvigyázó tanároknak. Ne felejtsük el, hogy a dolgozatok kiértékelésénél csak a vizsgalapra írott válaszok, kidolgozások számítanak, a piszkozatlapra vagy a tételeket tartalmazó lapra írottak nem!

A vizsga időtartama alatt szigorúan tilos bármilyen segédanyag használata, ahogyan az egymás közötti beszélgetés és a másolás is! A vizsgák elejétől a végéig minden teremben hangot és mozgóképet rögzítő webkamera fog működni. A felvételeket az Arad Megyei Tanfelügyelőség veszi át és ellenőrzi, a személyes adatok kezelésére vonatkozó 677/2001-es törvény (és utólagos kiegészítései) betartásával.

javítókulcsot naponta a vizsga befejezése után függesztik ki. Azokat délután, vagy másnap reggel lehet megtekinteni.

Ásványvizet megfelelő mennyiségben találtok majd minden vizsgateremben. Minden vizsganapon, a mi vizsgaközpontunkban is folyamatos lesz az orvosi felügyelet.

Jó hír, hogy, hogy az előrejelzés szerint a jövő héten nem lesz kánikula. Mindenképpen fontos azonban a kipihentség, hiszen kipihenten jóval nagyobb a fizikai és szellemi tűrőképességünk is.

Különleges esetben, baleset vagy betegség esetén, ha a diák nem hagyhatja el otthonát, vagy azt a gyógyintézményt, ahol ápolják, a vizsgabizottság az adott helyszínen is megszervezheti a vizsgapróbát.

—————————————————————

Végezetül néhány szó a sikeres vizsga feltételeiről. A szabályzat értelmében egy líceumi végzős sikerrel teszi le az érettségit, ha a következő három feltétel együttesen teljesül:
a) eredményesen vett részt az A (román), B (magyar), C (idegen nyelv) és D (számítástechnika) jelű szóbeli és készségvizsgákon;
b) valamennyi írásbeli vizsgán ( E)a), E)b), E)c), E)d) ) legalább 5-ös jegyet ért el;
c) az írásbeli vizsgák átlaga legalább 6-os lett.

BAC_2014_bAz érettségi vizsgáról kizárt tanulók a következő két vizsgasorozaton (tehát a 2014-es őszi, illetve a 2015-ös nyári) érettségin nem vehetnek részt, ráadásul a korábbi vizsgapróbákon elért eredményeiket sem ismerik el.

Reméljük, hogy egyetlen diákunk sem kerül majd ebbe a helyzetbe. És reméljük, hogy minden csikys, na jó, minél több csikys jó, vagy nagyon jó eredménnyel fogja letenni az érettségi vizsgát.

Sok sikert!!! 🙂

Mindeközben az érettségizők…

Angol_erettsegi_elott_2014_sav

…Érettségiznek. Bizony, számukra is még odébb a vakáció. Sőt, még odébb, hiszen a vizsgák után jöhet az egyetemi felvételi, avagy a munkahely. Netán a töprengés, hogy hogyan tovább. No, de egyelőre még az érettségi. Lássuk, hol is tartunk vele.

A számok: összesen 84 diák végzett idén a Csikyben. Közülük 72-en iratkoztak be az érettségire, ám 7-en az augusztus eleji pótvizsgára maradtak, így végül 65 csikys végzős vesz részt a nyári vizsgasorozaton.

Amely pünkösdhétfő miatt kedden, június 10-én startolt. Június 10–11-én (kedden és szerdán) román nyelv és irodalomból (A próba), június 12–13-én (csütörtökön és pénteken) pedig anyanyelvből, azaz magyar nyelv és irodalomból (B próba) szóbelizett a 65 végzős. Pontosabban csak 63, mivel 2 diák mindkét vizsgáról hiányzott. A román szóbelin 4-en alsó-középfokú (Nivel mediu), 31-en felső-középfokú (Avansat), 28-an pedig haladó (Experimentat) minősítést értek el. A magyar szóbelin ehhez képest 17-en értek el felső-középfokú (Avansat), 46-an pedig haladó (Experimentat) minősítést. (Alsó-középfokú minősítés senkinek sem „jutott”, s ez nem is nagy baj.)

A vizsgasorozat második hetében, azaz a múlt héten zajlott le a számítástechnikai készségek (competenţe digitale) felmérése (D próba). Hétfőn, június 16-án egy csoport vizsgázott, kedden kettő, szerdán pedig még egy csoport, összesen 58 idei végzős (ugyanaz a 2 diák ezúttal is hiányzott a megmérettetésről). Minősítés nélkül senki sem maradt, ez azt jelenti, hogy senki nem teljesített 10 pont alatt. 5-en alapfokú (Începător), 19-en alsó-középfokú (Nivel mediu), 13-an felső-középfokú (Avansat), 21-en pedig haladó (Experimentat) minősítést értek el. 5 diákunk – Gulyás Beatrix, Kirch Roland Norbert, Sarusi Bernadett Boglárka (XII. A), Simon Tímea Ilona (XII. C), Pelle Nóra Noémi (XII. D) – már előzőleg megszerezte az Európai Számítógép-használói Jogosítványt (ECDL-vizsga), így mentesült a számítástechnika próbán való részvétel alól. (Pontosabban haladó/experimentat minősítéssel elismerték számára a vizsgát.)

Ma, június 23-án már az idegen nyelvi készségek felmérésénél (C próba) tartunk, amely a Csikyben az angol nyelvet jelenti, s amelyen a 65 idein kívül 1 korábban végzett diákunk is vesz részt. A korábbi évekhez hasonlóan idén is három „felvonásban” zajlik a nyelvvizsga:
1. a hallott szöveg értelmezése (20 percet tart) – hétfő délben, 12 órától
2. írásbeli vizsga (2 órát tart) – szintén hétfőn, 13 órától
3. szóbeli vizsga – kedden és szerdán, a földszinti hirdetőtáblán (a bejárat mellett balra) kifüggesztett listák alapján.

A szóbeli vizsga mindkét nap reggel 9 órakor kezdődik a könyvtárteremben, erre a diákok a földszinti hirdetőtáblán kifüggesztett beosztás szerint jelennek meg, legkésőbb egy órával a feltüntetett időpont előtt. Mindhárom idegen nyelvi próbára szükséges elhozni a személyi igazolványt, vagy, annak hiányában, az útlevelet.

Az angol nyelvvizsga eredményeivel, illetve a jövő hétre vonatkozó információkkal (írásbelik!!!) június 26-án, csütörtökön jelentkezünk. Addig is: kitartás, elvtá…, érettségizők! 

(Az alábbi képek közvetlenül a hétfő déli angol érettségi megkezdése előtt készültek.)

A próbaérettségi eredményei

Probaerettsegi_eredmenyek_savMárcius 14-én, pénteken délben tette közzé a Tanügyminisztérium az idei próbaérettségi eredményeit. Országos szinten a román vizsgán az idei végzősök 52,8 százaléka szerzett átmenő jegyet, anyanyelvből 67,78, a kötelező szaktantárgyból 42,51, míg a választott tárgyból 53,92 százalék ment át. A tizenegyedikeseknél románból 44,22, anyanyelvből 62,42, a kötelező tárgyból pedig 36,32 százalék vizsgázott sikeresen. [Forrás: kronika.ro] A szakhoz kötődő választott tantárgyból a tizenegyedikesek nem „szimuláltak”. 

   Tovább…