Előadás az online függőségről

Dr. Békés Csilla előadása az online függőségről 2019. október 10-én [Fotó: Ilona János]

2013-tól kezdődően októbert az európai kiberbiztonság hónapjának nyilvánította az Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA). Ehhez a témához szervesen illeszkedett dr. Békés Csilla előadása az online függőségről, amelyre 2019. október 10-én került sor a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében, az Aradi Kamaraszínház szervezésében.

   Tovább…

Facebookos buktatók


Van, aki kedveli, s van, aki nem. Van, aki élni sem tudna nélküle, s van, aki menekül tőle. Ami tény: a Facebook a(z eddigi) legsikeresebb közösségi háló, amely alapjaiban változtatta meg az emberi kommunikációról alkotott fogalmainkat. Körülbelül egymilliárd ember használja, közülük sokan életük minden rezdülését, érzéseiket, gondolataikat is közzéteszik a Facebook-os társadalom előtt. Milyen következményekkel jár ez? Milyen helyzetek, veszélyek állhatnak elő, ha válogatás nélkül tárulkozunk ki vadidegenek előtt?

Idén ma, február 5-én rendezik meg (immár tizedik alkalommal) a Biztonságosabb Internetezés Napját (Safer Internet Day 2013), amelynek témája ezúttal az online jogok és felelősségek kérdése, illetve egymás tisztelete az interneten. (A jelszó: „Connect with Respect”, azaz Kapcsolódj tisztelettel!) Ennek kapcsán ajánljuk látogatóink figyelmébe az alábbi, majdnem egyórás filmet.

Vélemény

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Sigur.info, szülői értekezleten…

sigurinfo_2012_majus-0 Április 26-án, csütörtökön, Mikes Sarolta tanárnő kérésére csapatunk, jobban szólva Toth Evelyn, Ilona János tanár úr és jómagam részt vehettünk a csikys 6. osztályosok szülői értekezletén. A csapatunk létszáma azért volt hiányos, mert a délutáni időpont nem nyújtott lehetőséget arra, hogy mindannyian résztvegyünk ezen a tevékenységen.

A találkozó a szülők számára elég szokatlan lehetett, hiszen két diáklány és egy tanár állt eléjük és próbálta megszólaltatni őket. Igen, valóban ez történt, ugyanis célunk az volt, hogy minél érthetőbben jelezzük az internetes veszélyeket, és ehhez arra volt szükség, hogy a szülőket is megszólaltassuk és kikérjük a véleményüket. Kisebb-nagyobb sikerrel, de végül sikerült közös nevezőre jutni és megbeszélni néhány érdekes kérdést.

A figyelemfelkeltő videók segítségével, többek között, az internetfüggőség kérdését jártuk körül. Igen, sajnos akár egy hatodikos diák is szenvedhet ebben, természetesen csakis akkor, ha felügyelet nélkül használja a világhálót. A szülők véleménye az volt, hogy igenis vannak olyan helyzetek, amikor a gyerek arra szorul, hogy internetezzen, mivel épp nincs hol játszania, vagy éppenséggel a szülő hosszabb ideig nem tartózkodik otthon.

   Tovább…

Sigur.info továbbképzés a Csikyben

sigur_info_training-0 A Salvaţi Copiii România szervezet által irányított Sigur.info Konzorcium március 17-én, szombaton továbbképzést tartott aradi diákok és pedagógusok számára a biztonságos internetezés témakörében. A továbbképzésre iskolánkban került sor, lévén hogy idén a Csiky öttagú csapata nyerte el Az év iskolája címet a Sigur.info országos versenyén.

Az interaktív foglalkozáson tizenöt diák és három pedagógus vett részt, különböző aradi iskolákból. A Csikyt a Sigur.info csapat két tagja képviselte, Ilona János informatikatanár (házigazdaként is), illetve Nagy Attila-Sándor XII. A osztályos tanuló. Georgiana Roşculeţ, a bukaresti székhelyű Salvaţi Copiii România információs koordinátora azt igyekezett tudatosítani a jelenlévőkben, hogy az internet alapvetően sok érdekes és hasznos tartalmat hordoz a gyermekek és fiatalok számára, ezenkívül a kommunikáció szempontjából is kikerülhetetlenné vált, viszont számos veszélyhelyzet is adódik a kezelése során. Néhány ezek közül: erőszakot, kirekesztést, megbélyegzést, rasszizmust sugalló honlapok kerülhetnek a fiatalok elé, fenyegetésnek, szexuális zaklatásnak lehetnek kitéve, illetve a virtuális világtól (illetve számítógépes játékoktól) való függőség is kialakulhat. A veszélyhelyzetek megoldásához, elkerüléséhez kulcsfontosságú a diákok, pedagógusok és szülők helyes tájékoztatása, amelyet (többek között) a témában felkészült iskolai önkéntes Sigur.info csapatok végezhetnek el.

   Tovább…

Keserédes gondolatok egy díjátadásról

sigurinfo_bukarest-0 Február 7-én szervezték volna meg, de az akkori kaotikus közlekedési viszonyok miatt három héttel későbbre, február 28-ra halasztották a Sigur.info projekt keretén belül meghirdetett országos verseny idei díjátadó ünnepségét. A Biztonságosabb internetezés napja (SID – Safer Internet Day) alkalmából kiírt versenyen multimédiás projekttel lehetett részt venni, illetve a 2011-es évre vonatkozólag pályázni lehetett Az év óvodája, Az év iskolája, Az év tanára, Az év önkéntese, valamint Az év weblapja címek elnyerésére.

Iskolánk Sigur.info csapata – tagjai: Ilona János irányító tanár, Mester Roland (XI. B), Moroz Annamária (XII. B), Nagy Attila-Sándor, Toth Evelyn (XII. A) – a verseny négy kategóriájában vett részt, szép eredményekkel. A Fedezzük fel a digitális világot együtt! Kapcsolat a generációk között című multimédiás projektversenyen, a 13–18 évesek kategóriájában 546 beküldött pályamunka közül a mienk a 14. lett, Az év tanára kategóriában a 4. hely jutott, Az év iskolája cím pedig éppenséggel a Csiky Gergely Főgimnáziumé lett. Naná, hogy örültünk a sikernek, ezért nem is volt kérdéses, hogy részt veszünk a bukaresti díjátadáson.

   Tovább…

SID 2012

sid2012-0 SID, azaz Safer Internet Day. Magyarul: a Biztonságosabb internetezés napja. Ennek célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Plus nevű programja keretében világszerte ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet a világháló jelentőségére, egyszersmind az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros jelenségekre és tartalmakra. A program szervezői fontosnak tartják azt is, hogy tájékoztassák a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről, valamint az internet használatában rejlő lehetőségekről, a tanulásban és az oktatásban betöltött szerepéről is. Az idei SID központi témája a generációk összekapcsolása az online világban, vagyis az, hogy a gyerekek, szülők, nagyszülők hogyan adják át egymásnak tudásukat, tapasztalataikat. A nap jelszava: „Netezzünk együtt… biztonságosan!”

Február 7-én, az idei SID-napon iskolánk Sigur.info-csapata sem tétlenkedett. A nagyszünetben a tanáriban összegyűlt pedagógusoknak először Ilona János irányító tanár vázolta a program célját, illetve a nap jelentőségét. Ezt követően a csapatban tevékenykedő önkéntes diákok – Mester Roland, Moroz Annamária, Nagy Attila-Sándor, Toth Evelyn – beszéltek a csikys és nem csikys diákok számára korábban lefolytatott tájékoztató tevékenységekről és az eddigi munka során szerzett tapasztalataikról. Mindezekről vetítettképes bemutatót is láthattak a pedagógusok, de néhány kérdés megválaszolására is jutott idő, végül pedig a program céljait tartalmazó szórólapot is kaptak a résztvevők.

   Tovább…

A kód neve: DÉVA!

deva-0 Október 27–29. között került sor a csikys Sigur.Info-brigád eddigi legnagyobb „bevetésére”: Dévára, a Téglás Gábor Iskolaközpontba utaztunk, Kocsis Attila Levente igazgató úr meghívására. Nagy bevetés volt, hiszen most először folytathattuk tevékenységünket a megyén kívül, másrészt pedig, ennek keretén belül, végre több időt is együtt tölthetett a kis csapat.

Érkezésünkkor, csütörtök délelőtt, Balogh Botár Károly Csaba aligazgató úr fogadott, aki 20-25 fős csoportokat állított össze a számunkra. Az első foglalkozásunk egy V–VII. osztályos diákokból verbuvált csoporttal zajlott le, akik számunkra szokatlan módon, folyamatos kérdésekkel és hozzászólásokkal bombáztak minket. Nem különböztek ők az eddigi diákoktól, akikkel a korábbi munka során szerencsénk volt találkozni, csupán csak sokkal bátrabban avattak be internetes szokásaikba és mesélték el eddigi tapasztalataikat.

A kétórás tevékenységet követően megebédeltünk, majd megpihentünk. Ám csapatunkat a szép napos délután mégis kicsalogatta az iskola udvarára, ahol alaposan kifocizhattuk magunkat. Vacsora után filozófikus gondolatokba merülve és vicces történeteket mesélve töltöttük esténket.

   Tovább…