Keserédes gondolatok egy díjátadásról

sigurinfo_bukarest-0 Február 7-én szervezték volna meg, de az akkori kaotikus közlekedési viszonyok miatt három héttel későbbre, február 28-ra halasztották a Sigur.info projekt keretén belül meghirdetett országos verseny idei díjátadó ünnepségét. A Biztonságosabb internetezés napja (SID – Safer Internet Day) alkalmából kiírt versenyen multimédiás projekttel lehetett részt venni, illetve a 2011-es évre vonatkozólag pályázni lehetett Az év óvodája, Az év iskolája, Az év tanára, Az év önkéntese, valamint Az év weblapja címek elnyerésére.

Iskolánk Sigur.info csapata – tagjai: Ilona János irányító tanár, Mester Roland (XI. B), Moroz Annamária (XII. B), Nagy Attila-Sándor, Toth Evelyn (XII. A) – a verseny négy kategóriájában vett részt, szép eredményekkel. A Fedezzük fel a digitális világot együtt! Kapcsolat a generációk között című multimédiás projektversenyen, a 13–18 évesek kategóriájában 546 beküldött pályamunka közül a mienk a 14. lett, Az év tanára kategóriában a 4. hely jutott, Az év iskolája cím pedig éppenséggel a Csiky Gergely Főgimnáziumé lett. Naná, hogy örültünk a sikernek, ezért nem is volt kérdéses, hogy részt veszünk a bukaresti díjátadáson.

Bár a meghívás csak az irányító tanárnak szólt (ez volt az ünnepséghez kapcsolódó első keserű mellékíz), a gálán és a díjátadáson végül mind az öt csapattag részt vehetett. Az utazási költséget iskolai és alapítványi támogatással tudtuk biztosítani.

A tízórás vonatozás nem jelentett különösebb kihívást, főleg hogy jó hangulatban telt el. Késő este érkeztünk meg a fővárosba, amely a téli hidegben nem a legszebb arcát mutatta a számunkra. A pályaudvar környéki kihalt, félig kivilágított utcákon mindenütt eltakarítatlan fagyos hóhalmok éktelenkedtek, a romos telkek, csúszós járdák, falkában csaholó kóbor kutyák az elhanyagoltság, lepusztultság érzetét keltették. Szállásunk, a kétcsillagos Hello Hotel viszont kellemes meglepetést jelentett, a besorolása ellenére minden szempontból (talán a fürdőszoba némileg bizarr elhelyezését kivéve) jó körülményeket kínált rövid ott-tartózkodásunk idejére.

Másnap, a reggelit követően a díjátadás színhelyére taxiztunk (igazi bukaresti taxis kamikaze stílusban), mégpedig az elegáns Pullman Hotel New York termébe. Ott folyamatosan gyülekeztek a résztvevők, 11 órakor, az ünnepség kezdetén mintegy 300 fős közönség előtt nyitotta meg a rendezvényt Gabriela Alexandrescu, a Salvaţi Copiii România (a Sigur.info projektet irányító szervezet) ügyvezető elnöke. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével és felszólalt Tania Sandu a Nevelési, Kutatási, Ifjúsági és Sport Minisztérium részéről, Iosif Moldovan a Kommunikáció és Információs Társadalom Minisztériuma részéről, Virgil Spiridon a Román Rendőrség Számítógépes Bűnözéssel Foglalkozó Osztálya részéről és mások. Valamennyien egyetértettek abban, hogy a gyermekekre, fiatalokra leselkedő internetes veszélyek (káros tartalmak, adatlopás, zaklatás, megfélemlítés, játékszenvedély stb.) megelőzésében kiemelt fontosságú a családok és az iskolák együttes tájékoztatása. „Amit egyszer feltöltünk az internetre, azt többet nem lehet letörölni. Bárki, bármilyen célból felhasználhatja, a tudomásunk nélkül is” – hangsúlyozta Virgil Spiridon. George Roman, a Salvaţi Copiii România programigazgatója az úgynevezett net-generáció ismertető jegyeit sorolta fel: a kifejezés és a választás szabadsága; vágy a személyre szabottság után; interaktív és játékos világszemlélet; gyors hozzáférés és válaszadás; az innováció iránti szenvedély; együttműködés a társadalmi kapcsolatokban stb.

Rövid szünet után (amely alatt a Radio România Cultural riportere meginterjúvolta a csikys csapat irányító tanárát) kezdetét vette a díjátadás. A 6–12 éves, majd a 13–18 éves korosztály legjobb multimédiás projekteinek készítői, majd Az év óvodája, Az év iskolája, Az év tanára, Az év önkéntese cím nyertesei, valamint Az év weblapja készítői léptek színpadra, hogy átvegyék nyereményüket. Az öttagú csikys csapat Az év iskolája képviseletében egy hordozható számítógépet, USB-kulcsot, 50 számítógépre felhasználható egyéves antivírus szoftver-licenszet és egy feliratos serleget tartalmazó ajándékcsomagot vehetett át, a Microsoft cég romániai képviselete felajánlásából. Örültünk volna egy-egy külön, névreszóló oklevélnek is, de erre, sajnos, nem gondoltak a szervezők. Ami azonban ennél is szomorúbb volt (a második keserű élmény), a résztvevőknek szinte a fele nem tartotta fontosnak, hogy kivárja az ünnepség végét, hanem a díjak átvétele után azonnal angolosan (?) távozott a helyszínről. Ráadásul, a közbeiktatott hangulatos bűvész-produkció, illetve tánciskolás diákok látványos fellépése ellenére a még jelenlévők türelme is elfogyott a több mint háromórás rendezvény végére, (fél)hangos beszélgetés, folyamatos járkálás zavarta a műsor menetét. George Roman zárta a Sigur.info díjátadó gálát, ama reményét fejezve ki, hogy jövőre még több és még színvonalasabb pályamunkák közül válogathat majd a zsűri.

Bizony, a sok üldögélés után jólesett volna egy rövid délutáni városnézés, de, sajnos (harmadik keserű élmény), erre sem gondolt senki a helyi irányítók közül. A vonat indulásáig hátralévő idő egy-egy pizza elfogyasztására és a szálláshelyünkön hagyott csomagok felvételére volt elegendő. Utána következett a tízórás robogás Aradig, immár jóval álmosabban, fáradtabban, mint egy nappal korábban. Bukarestben voltunk, láttunk, de egyelőre vissza nem mennénk.

—————————

Nagy Attila csapattag beszámolójának elolvasásához kattintsunk ide.

A multimédiás projektversenyre beküldött csikys kisfilmet ide kattintva tekinthetjük meg. (A nyertes pályamunka nem ennyire látványos, de kérésre azt is bárkinek megmutatjuk.)

Az iskolánk Sigur.info csapatával február 21-én készített rádióinterjút (Temesvári Rádió Magyar Adása, riporter Pataky Lehel Zsolt) itt hallgathatjuk meg.

A Nyugati Jelen napilap 2012. március 7-i számában megjelent cikket (Sólya R. Emília: A főgimnázium az év iskolájaide kattintva olvashatjuk el.