Csiky-nap – Iskolánk névadójára emlékezve ünnepeltünk

csiky_nap_2017_sav

2017. december 8-án, pénteken, reggel 9 órakor, iskolánk első emeleti folyosóján a Csiky-nap megnyitó ünnepségén vettünk részt. Vendégeinkkel együtt közösen emlékeztünk Csiky Gergely drámaíróra, iskolánk névadójára.

Az idei rendezvényt jelenlétével megtisztelte Szabó Mihály RMDSZ-es városi tanácsos, Pellegrini Miklós megyei főtanfelügyelő-helyettes, Ilyés Ibolya megyei kisebbségi tanfelügyelő, Baracsi Zsuzsanna református lelkész, Nagy Sándor, az iskola szülői bizottságának elnöke, Hadnagy Éva, az Alma Mater Alapítvány ügyvezető elnöke, illetve Bíró Emese, a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület elnöke.

Örömmel üdvözöltük testvériskoláink képviselőit: a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum és a hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Tanintézménye küldöttségét, illetve Krämmer Erikát, a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatóhelyettesét. A megye magyar nyelvű iskolái közül jelen volt az ágyai Olosz Lajos Általános Iskola, az Aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola, a simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola, a zerindi Tabajdi Károly Általános Iskola, a zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola, valamint az Erdőhegyi Általános Iskola küldöttsége.

Az ünnepséget Lászlóffy Aladár költő szavaival nyitotta meg Naschauer Karina VIII. osztályos tanuló. Dr. Muntean Tibor igazgató beszéde elején megköszönte mindazoknak a támogatását és segítségét, akik munkája nélkül az iskola „csak egy kék táblás épület lenne a Kálvin János utca 22. szám alatt”. Ezután Csiky Gergely életéről tartott egy lendületes beszámolót, amelyben sok új és érdekes információt osztott meg a névadóról.

Pellegrini Miklós köszöntő beszédében az Advent ünnepe kapcsán annak lényegéről, a várakozásról, türelemről, hitről és kitartásról beszélt.

Naschauer Kinga X. A osztályos tanuló Juhász Gyula Himnusz az emberhez című költeményét olvasta fel, majd Szabó Csilla énektanár vezetésével iskolánk kórusa karácsonyi énekekkel teremtette meg az ünnepi hangulatot.

Az ünnepség egyik fénypontja következett, a Csiky-díjak átadása azoknak a diákoknak, akik jó iskolai eredményeik mellett kiemelkedő közösségi munkát végeznek, és különböző versenyeken is eredményesen szerepelnek. Idén a díjakat az Alma Mater Alapítvány és a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület jóvoltából adhatták át Back Annamária, Mészár Zsófia és Zsámbok Emese XII. A osztályos tanulóknak. Laudációjukat (ITT található) Tóthpál Renáta igazgató-helyettes olvasta fel, a díjakat pedig dr. Muntean Tibor igazgató adta át.

Ezután Siska-Szabó Hajnalka rajztanár vette át a szót, aki az Élet a középkorban című rajzverseny díjazottjait ismertette mindhárom korosztályban, az V–VI., a VII–VIII., illetve a IX–XII. osztályosoktól. A díjazottak listáját IDE kattintva olvashatjuk el.

Az idei Csiky-nap kiemelkedő eseménye volt dr. Berthe Nándor emléktáblájának felavatása. Ujj János helytörténész, egykori csikys tanár és igazgató ismertette a jelenlévőknek dr. Berthe Nándor, az iskola egykori tanárának életpályáját. Az emléktábla felavatását követően iskolánk kórusa a harmadikos Kispacsirtákkal együtt adta elő az Örökségünk című dalt, melynek videoklipje második díjas lett az Örökségünk mozgalom pályázatán.

Az ünnepség záró mozzanata a Csiky Gergely-mellszobor megkoszorúzása volt. Az iskola részéről dr. Muntean Tibor és Tóthpál Renáta, az RMDSZ Arad Megyei Szervezete nevében Szabó Mihály, az Arad Megyei Pedagógusszövetség nevében Pellegrini Miklós és Matekovits Mihály, az EMKE Arad Megyei Szervezete nevében Matekovits Mária elnök és Khell Levente, az iskola diáktanácsa nevében pedig Bitai Vivien és Kecskés Lóránt helyezett el koszorút. Baracsi Zsuzsanna református lelkész áldásával, majd a Himnusz közös eléneklésével zárult a rendezvény. A Csiky-nap történelmi vetélkedővel és színházi jelenetek bemutatásával folytatódott.

[Fotó: Ilona János, Juhász Alexandra]

« 1 A 2 »


Sajtóvisszhang
– Takáts D. Ágnes: Szép szavakkal, dallamokkal emlékeztek a névadóra (Nyugati Jelen, 2017. december 8.)
– Pataky Lehel Zsolt: 175 éve született Csiky Gergely (Aradi Hírek, 2017. december 8.)
– Naschauer Kinga: Fontos elismerésnek tartják a Csiky-díjat (Aradi Hírek, 2017. december 12.)

A magyar nyelv napja a Csiky Gergely Főgimnáziumban

magyar_nyelv_napja_2017_sav

November 13-án a hagyományokhoz híven ünnepeltük meg a magyar nyelv napját iskolánkban. Két korosztályban, az V–VIII., valamint a IX–XII. osztályosok korcsoportjában játékos vetélkedő keretén belül mérték össze tudásukat a vállalkozó szellemű diákok.  Folytatás

A 2017-es Csiky-nap programja

csiky-nap_20172017. december 8-án, pénteken kerül sor az idei Csiky-napi rendezvénysorozatra az Aradi Városi Tanács, a Municípiumi Kulturális Központ, az Alma Mater Alapítvány és a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület támogatásával.

A testvériskoláinkból és Arad megyéből érkező vendégeket reggel 8 órakor fogadjuk az iskolában. A rendezvénysorozat első mozzanataként kerül sor reggel 8 órakor az Örökségünk fotópályázat kiértékelésére és díjkiosztó ünnepségére a Tóth Árpád teremben. 9 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitó Csiky Gergely mellszobránál, az első emeleten. Ennek keretében fogjuk átadni a Csiky-díjat az arra érdemes diáknak vagy diákoknak, megkoszorúzzuk iskolánk névadójának a mellszobrát, illetve felavatjuk a hírneves egykori pedagógus, dr. Berthe Nándor emléktábláját.

10 órától A középkori Arad címmel játékos csapatversenyt szervezünk a VI–VII. osztályosok számára az iskola Tóth Árpád termében. A középiskolások ugyanakkor A vígjáték az európai drámairodalomban címmel színházi fesztiválon vehetnek részt a Jelen ház nagytermében.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

57 újdonsült felnőtt az iskolánkban – Az idei szalagavatóról, fotókkal, videóval

szalagavato_2017_sav

Egy hűvös, de annál izgalmasabb késő őszi napon került sor a Csiky Gergely Főgimnázium idei végzős diákjainak szalagavató ünnepségére. November 20-án, hétfőn délután 57 tizenkettedikes diák szimbolikus felnőtté válásának lehettünk tanúi az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban.
(Sok jó fotó készült, ezeket nem egy, hanem három sorozatban mutatjuk be. – Szerk.)  Folytatás

Író–olvasó-találkozó kortárs szerzőkkel

onmegvalositas_az_irodalomban_kisebbA Magyar Nyelv Napja (november 13.) alkalmából író–olvasó-találkozót tartunk Aradhoz (és a Csikyhez) kötődő kortárs szerzőkkel: Karácsonyi Zsolt költővel, műfordítóval és kritikussal, a Helikon főszerkesztőjével (Kolozsvár) és Papp Sándor Zsigmond íróval, újságíróval (Budapest).

Karácsonyi Zsolt és Papp Sándor Zsigmond 2017. november 16-án, csütörtökön 13 órától a Csiky Gergely Főgimnáziumban az iskola diákjainak mesél pályafutásáról, az irodalomban és a nyelvművelésben rejlő lehetőségekről, 18 órakor pedig a Tulipán Könyvesbolt és Borozóban találkozik az irodalombarátokkal.

Szervező: Pro Move Arad Egyesület. Partnerek: Csiky Gergely Főgimnázium, Tulipán Könyvesbolt és Borozó. Médiapartner: Aradi Hírek.

A rendezvény a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

A találkozóra mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

A magyar nyelv napja a Csikyben

nem_mondhatom_el_kisebbNovember 13-án a magyar nyelv napját méltó keretek között ünneplik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban.

Két rendezvény is színesíti ezt a napot: 9–11 óra között a diákok játékos nyelvi vetélkedőn vesznek részt, melynek támogatója az Aradi Szabadság-szobor Egyesület.

11 órától Tóth Péter Lóránt (a diákok által már jól ismert versmondó) és Hajvert Ákos Nem mondhatom el… címmel ismert költők ismert verseit adja elő. A szülők, illetve aki lemarad a délelőtti előadásról, ugyanaznap 18 órától megtekinthetik a két Radnóti-díjas versmondó összeállítását a Bábszínházban. Az előadás támogatója az RMDSZ Arad Megyei Szervezete.


Korábbi bejegyzések a magyar nyelv napjáról


 

Gyula–Arad, közös megemlékezés

arad_gyula_megemlekezes_sav

Október 31-én a gyulai Október 23. Alapítvány kultúrkirándulást szervezett Aradra és Pécskára. Arad és Gyula testvérvárosi, valamint a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és az aradi Csiky Gergely Főgimnázium jó kapcsolatának köszönhetően az egynapos kirándulásukból nem maradhatott ki iskolánk sem.  Folytatás