Vidáman verseltünk, újra Kisiratoson

vidam_versek_versmondo_versenye_2019_sav

Március 8-án, csütörtökön ismét találkoztunk verseket kedvelő társaimmal Kisiratoson, a Páter Godó Mihály Általános Iskolában. Ott rendezték meg idén is a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei szakaszát.

A verseny ezúttal is két kategóriában zajlott: először az V–VI. osztályos tanulók produkcióit hallhattuk, s utánuk következtek a hetedikes és nyolcadikos versenyzők. Lírát és prózát is mondhattak a versenyzők, egy kikötéssel: hogy humoros legyen. Nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen minden előadott mű nagyon színvonalasra sikerült.

Kategóriánként az első két helyezett jutott tovább az országos fordulóra. A továbbjutók: az V–VI. osztályos kategóriában Szabó Hunor (Simonyi Imre Általános Iskola, Simonyifalva – I. díj; felkészítő pedagógusa Kádár Bier Henrietta), Hevesi Alida (Ágyai Olosz Lajos Általános Iskola – II. díj; felkészítő pedagógusa Erdős Márta); a VII–VIII. osztályos kategóriában Rónai Zoltán (Csiky Gergely Főgimnázium – I.díj; felkészítő pedagógusa Nyári Melinda), Almási Eszter (Kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola – II.díj; felkészítő pedagógusa Nagy Anikó).

A verseny országos fordulójára április 5-én és 6-án kerül sor, Szatmárnémetiben.

[Fotó: Nyári Melinda]

Csikysek a Bátrak Ligáján

batrak_ligaja_gyula_sav

A magyarországi Honvédelmi Sportszövetség 2019-ben is megrendezte a Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozatot. Idén első alkalommal külhoni magyar oktatási intézményekben tanuló diákcsoportok is próbára tehették tudásukat és ügyességüket az izgalmas feladatokban.

A vetélkedősorozat hét selejtezőből és az azokat követő döntőből áll. Iskolánk részéről két, hetedikes és nyolcadikos diákokból álló csapat vehetett részt az első selejtezőn március 1-jén, Gyulán, a városi sportcsarnokban. A csikys diákokat Erdei Emese és Erdélyi Kinga testnevelés tanárok készítették fel, kísérő tanárként pedig Erdélyi Kinga, Muntean Tibor és Rogoz Marianna utaztak velük.

Élményszámba menő szellemi és fizikai feladatok vártak a gyulai selejtezőn résztvevő öt magyarországi és öt külhoni csapatra. Összesen 10 próbát kellett a diákoknak teljesíteni: akadálypálya, falmászás, sor- és váltóverseny, lézeres lövészet, villám tájékozódás, vívás, íjászat, távirányításos járművezetés, erőpróba, elméleti kérdések II. Rákóczi Ferenc koráról, életéről, munkásságáról. (Mivel a Magyar Országgyűlés II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából a 2019-es évet Rákóczi-emlékévvé nyilvánította, a szervezők az idei Bátrak Ligája vetélkedősorozatot az életére, munkásságára vonatkozó kérdésekkel egészítették ki.)

Ami az eredményeinket illeti, a külhoni diákok között az egyik csapatunk 5., a másik pedig 2. helyezést ért el. Nyereményünk 500 ezer forint értékű sportszercsomag volt a Csiky Gergely Főgimnázium számára!

Mindnyájan nagyon jól éreztük magunkat és reméljük, hogy jövőre is részt vehetünk majd a vetélkedőn.

[Fotó: Rogoz Marianna]

« 1 A 2 »

Sikeres Talentum-döntő, idén is!

talentum_donto_2019_sav

Immár ötödik alkalommal szervezték meg idén a Talentum természettudományok és informatika versenyt, amelynek döntőjére február 22–24. között került sor a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban. Az online fordulókon elért pontszámok alapján iskolánk részéről hét diák jutott a döntőbe: Back István Levente, Fábián Zsanett, Ménesi Vivien Kata, Sisa Csenge, Sztojka Szidónia Magdolna IX. A osztályos, valamint Mészáros Letícia és Spir Rebeka Petra XI. A osztályos tanulók.  Folytatás

Heten, mint a… talentumosok!

talentum_2018-2019Utoljára tavaly november elején írtunk a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum által szervezett Talentum versenyről, amelynek érdekessége, hogy a jelentkező diákok nem egy, hanem két, általuk választott tantárgyhoz (informatika, kémia, biológia, fizika) kapcsolódó feladatsort oldanak meg. Közben lezajlott a verseny mindkét online fordulója, s a múlt hét végén az is kiderült, hogy kik jutottak tovább a verseny temesvári döntőjébe.  Folytatás

Az Országos Magyar Matematika Olimpia megyei szakasza

ommo_kisebbA diák iskolai előmenetelét igen hatékonyan lehet a versenyeken is felmérni. Január 26-án egy ilyen megmérettetésre került sor, amikor a Csiky Gergely Főgimnáziumban megszerveztük a most már olimpiává nőtt verseny megyei szakaszát. Amint a neve is jelzi, olyan ügyes matematikusoknak szól az Országos Magyar Matematika Olimpia, akik magyar iskolában végzik tanulmányaikat, tehát anyanyelvükön igyekeznek elmélyülni a magas szintű matematika világában.  Folytatás

Regemondó és képrege verseny Pécskán

regemondo_verseny_kisebbFebruár 1-jén, pénteken délben tartották meg a Pécskai 2-es számú Általános Iskolában a regemondó és képrege verseny Arad megyei szakaszát, amelyen iskolánkat 3 kisdiák képviselte, szép eredményekkel: a harmadik osztályos Dobos Maya Viktória első, Vajdovics Jázmin Vivien pedig harmadik helyezett lett regemondásban (felkészítő Khell Levente), míg Gáli Anita Andrea, IV. osztályos tanuló a harmadik helyen végzett a képrege versenyen (felkészítő Khell Jolán).  Folytatás

Mesék szárnyán – irány a döntő!

mesevetelkedo_dontosok_sav

Január utolsó hétvégéjén tartották meg a Mesék szárnyán mesevetélkedő megyei szakaszát. Ezen dőlt el, hogy Pécska fogja képviselni Arad megyét az országos döntőn, melyet Nagyváradon rendeznek meg március 22–24. között. A nyertes csapat (Okulárék) tagjai: Köles Réka, Oláh Erika, Tóth Áron, Vörös Viktória (III. osztály). Felkészítő tanítójuk Tót Edit. 

Köszönjük minden csapatnak a részvételt és tanítójuk munkáját. Gratulálunk a nyertes csapatnak és sok szerencsét a döntőhöz!