A Karib-tenger gólyáinak bálja

golyabal_2016_sav

November 7-én este hét óra környékén a ködös, esős időben egy (képzeletbeli) hajót láttak közeledni a színház felé, méghozzá nem is akármilyet… egy kalózhajót. A „legénység” tagjai – varázsló, jós, árbócos, kapitány és mindenféle más szerzet – mind-mind gólyák voltak, mégpedig a Csiky kilencedikes kis gólyái.  Folytatás

Mexikóba röpítettük a bentlakó gólyákat!

bentlakasi_golyabal_2016_sav

„Nem érdemes azon méltatlankodni, hogy becsípődtünk egy forró nyár és a Karácsony közé, hiszen a késő ősz sem egy eseménytelen időszak, már ha teszünk róla! A Csiky bentlakói nemrég ébredeztek a szendergésből, viszont a leszálló szürkületben az idei gólyák már nagy lázban vannak.” Október 27-én, csütörtök délután így köszöntöttük a bentlakó diákok gólyabálján az egybegyűlteket, majd ismertettük a gólyák próbatételeit is.  Folytatás

Lehet már szavazni! Igen, a gólyákra!

golyaszavazas_2016_sav

Október 28-án, péntek délután 18 órakor élesítettük a szavazási oldalt! Mármint az idei gólyaszavazási oldalt. A Kalóz-tenger karibjait, azaz a Gólya-tenger kalózait, vagyis na, a Karib-tenger gólyáit itt láthatja először a mélyen tisztelt publikum. 

IDE, vagy a jobb oldali sávban található gombra (Gólyaszavazás 2016) kattintva jutunk a szavazási oldalra. Hogy meddig és hogyan lehet szavazni, illetve hogy mikor látszanak és mikor nem látszanak majd a pillanatnyi eredmények, azt mind-mind a szavazási oldalon találjuk meg. Látogassunk hát el a szavazási oldalra, hogy ott legyünk (a szavazási oldalon), és jól kiszavazhassuk magunkat. A szavazási oldalon. Ott. Vagy a jobb oldalon látható gombra kattintva. Egyszerű ez. :)

A kód neve: GÓLYA!

golya_2016Ez itt egy gólya. Pontosabban egy gólya fényképe.

Egy gólyáé, mely szabadon száll a szelíd szél szárnyán.

Mit kereshet egy gólya itt, a weblapon?

Mire utalhat e szépséges szárnyas szótlan (sz)jelenléte?

„Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.” (Örkény: Az élet értelme – részlet)

Nyugalom, a titok nyitjára hamarosan fény derül!

Porondon a falusi leánkák és legények! [Frissítés a televíziós riporttal kapcsolatban]

Intri_golyabal_2015_sav

November 12., csütörtök: kollégiumi gólyabál! Valamennyi bentlakó izgatottan várta, főként az est fénypontjai, a kilencedikesek, vagyis a „gólyák”. Idén falusi témára került sor, így a kilencedikesek bemutathatták, mennyire jártasak az otthoni feladataikban. A rendezvényre szorgos kezek díszítették föl a bentlakást, csodás őszi színek áradatában úszott minden.

A közönséget Kócsó Alexandra (XII. B) köszöntötte, aki a gólyák próbatételeit is ismertette. A nagy bevonulás során megcsodálhattuk a háziasszonyok és gazdák kreatív ruházatát.

„Ki vagy te, no?” A gólyák bemutatkoztak, elmondták a nevüket (facebook-azonosítójukat, pin-kódjukat, illetve puk-kódjukat…), s azt, hogy honnan és miért érkeztek a Csiky Gergely Főgimnáziumba. Ezután „tehénfejés” következett kesztyűből. Hát igen, kiderült, hogy ehhez sok gyakorlás kell ám! Iudik Gergő (IX. C) szerencsés volt, mert „Faterék otthon megtanítottak!”, de Köteles Nikolett (IX. A) sem hagyta magát, jól megszorongatta azt a kesztyűt.

Népdalokat adtak elő a gólyák, majd a felsorolt hozzávalók alapján falusi ételeket kellett hogy kitaláljanak. Leheletnyi segítséggel, de hamar rájöttek, hogy lángosról és húsoskáposztáról van szó. Ezután két vállalkozó szellemű gólya egy-egy tál borotvahabbal és bekötött szemmel indult neki a nagyvilágnak, hogy valakinek az ölébe helyezze azt. Mármint a tál borothabot. Az ügyes gólyák ezt a próbát is jól teljesítették.

Később a gólyák ritmusérzékére volt szükség, ugyanis a tánctudásukat kellett hogy bemutassák, majd tudásfelmérés következett, aranyos feladatokkal. „Gondoltunk egy nótára! Bizonyos évszakban, a légtömegek mozgásának következtében, hatalmas víztömeg nem kívánt helyre ömlik”. Erre rögtön rávágták a választ: Tavaszi szél vizet áraszt. „Egy oldat nevére vagyunk kíváncsiak, amelyet úgy kapunk, hogy bort és szódavizet reagáltatunk…” Naná, hogy ezt is mindjárt tudták: fröccs!

Az utolsó előtti feladatra Spasnici Natalia (IX. C) és Vigh Zoltán (IX. SP) jelentkezett, akik (ingyen és bérmentve) kukoricacsőt morzsolhattak, természetesen időre. Végül a gólyaeskü is elhangzott, fél lábon és (kb.) tiszta szívből.

A tizenkettedikes szervezők meseszerűen ismertették a régi falusi szokásokat, néptáncoltak, majd Laci bácsi gitárkíséretével elénekelték a Bojtorján együttes Vigyázz magadra, fiam! című dalát. Végezetül Hadnagy Éva igazgató felsorolta azon bentlakó diákokat, akik a Bethlen Gábor Alap és a Balassi Intézet támogatása révén idén ösztöndíjban részesülnek.

S amikor már érzékelhető volt az izgalom, a tavalyi gólyakirály bejelentette a zsűri döntését, mely szerint a legnagyobb pontszámot elérő, legaktívabb, legtáncoslábúbb fiú és lány nem más, mint Iudik Gergő (IX. C) és Köteles Nikolett (IX. A).

A kollégiumi gólyabálon televíziós riporterek is jártak. Az általuk készített felvételt szombat reggel, romániai idő szerint 7 óra 39 perckor tekinthetjük meg az M1 csatornán!

Frissítés: Pálfi Kinga televíziós szerkesztő, a bentlakási riport készítője jelezte, hogy a párizsi terrortámadások miatt az M1 hírcsatornán csúszik a gólyabáli felvétel bemutatása. Ez a televízióban és az interneten látottak alapján teljesen érthető. Ha nem is tudjuk majd időben jelezni a riport bemutatásának pontos időpontját, a televíziós archívumbeli linket mindenképpen feltesszük ide, a weblapra is.

[Fotó: Szilasi Róbert]

« 1 A 2 »

Falusi gólyabál a kollégiumban

Kolesz_golyabal_sav

A csikys bentlakók idei gólyabálját november 12-én, csütörtökön, 18 órai kezdettel tartják meg. A rendezvény címe, ahogy az a meghívókon szereplő illusztrációkból is látszik: Falusi gólyabál.

communitas_vizszintes_szoveggelA szervezők szeretettel várják nem csak a kilencedikes bentlakó diákok osztálytársait, tanárait és osztályfőnökeit, hanem, természetesen, a szülőket, nagyszülőket, családtagokat is.