900!

[Fotó: Szabó Máthé]

2024. június 17-én megérkeztek a Kortárskönyv-kommandó által megrendelt új könyvek!

A kicsik új kalandokba merülhetnek Geronimo Stiltonnal, a nagyok pedig rejtélyekbe, titkokba nyerhetnek betekintést Az ajtók könyvével és Az elveszett emlékek lámpásával. A romantika kedvelőinek pedig új, szívmelengető történetek érkeztek, a Tagadj mindent és Az ír kastély titka.

Köszönjük az Alma Mater Alapítványnak a támogatást, amellyel elérhettük, hogy a Könyvkommandó állománya immár kereken 900 könyvre gyarapodjon.

Kellemes nyarat és jó olvasást!

A Kortárskönyv-kommandó

Az ECDL-jogosítvány friss birtokosai

Az ECDL-jogosítvány friss birtokosai (a képről, betegség miatt, Dunai Márk hiányzik) [Fotó: Ilona János]

Az elmúlt héten lezajlott számítástechnika érettségi (azaz, hivatalos nevén, a digitális készségek felmérése) alól mentesültek azok a végzős csikysek, akik idén tavasszal sikeresen vettek részt az ECDL-vizsgasorozatban, vagyis sikerrel megszerezték az Európai Számítógép-használói Jogosítványt (European Computer Driving Licence).

Mivel mind a nyolcan a teljes, 7 vizsgamodulból álló ECDL-jogosítványt (ECDL Standard) szerezték meg, számukra már biztosított az érettségin e tantárgyból járó legmagasabb, felsőfokú minősítés (nivel experimentat). És, ami még ennél is fontosabb, egy a világ több mint 100 országában elfogadható ajánló oklevél is, amely bizonyítja, hogy gazdája rutinosan kezeli a személyi számítógépet, illetve az azon található legfontosabb programokat (Microsoft Windows operációs rendszer, internetes alkalmazások, illetve a Microsoft Office irodai programcsomag fő részei – Word, PowerPoint, Excel, Access, Outlook Express). Gratulálunk nekik! Kiknek? Hát nekik:

  • Almási Kristóf
  • Cismașiu Norbert Dominik
  • Demeter Kristóf Zoltán
  • Dunai Márk
  • Fridrik-Hegyes Anna
  • Juhász Zoltán László
  • Szanda Antónia
  • Tapasztó Karla Vanessa

Kedden kezdődik a nyolcadikosok országos felmérése

Június 25-én, kedden a román nyelv és irodalom írásbeli próbával kezdődik a nyolcadikosok idei országos felmérése. Ezen iskolánkban a Csiky Gergely Főgimnázium, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola, és a zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola nyolcadikosai vesznek részt. Június 27-én, csütörtökön matematikából, 28-án, pénteken pedig magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról.

Mindhárom nap reggel 9 és 11 óra között zajlik a felmérés, a diákok 8:00 és 8:30 között érkezhetnek meg. Az írásbeli próbák a Csiky Gergely Főgimnázium új épületrészének U11-es, U12-es és U13-as termében (első emelet) zajlanak, a csomagok megőrzésére az első emeleti informatikalabor melletti 203-as terem áll rendelkezésre.

A nyolcadikos tanulók a 2021-ben bevezetett, 10-12 oldalas munkafüzetecskén dolgoznak, ami a tételsort is tartalmazza, s amelyet a próba végén le kell adni. Szükség esetén pótlapokat is lehet igényelni, amelyeket a felvigyázó tanárok a munkafüzethez csatolnak.

A tételek kidolgozására két óra áll a tanulók rendelkezésére, amelynek mérése azután kezdődik, hogy a füzet első oldalát mindenki kitöltötte a megfelelő adatokkal. (Erre körülbelül 15 perc jut.)

Azok a tanulók, akik nincsenek a teremben a tételek kiosztásakor, elvesztik a jogukat az aktuális felmérésen való részvételhez. Rosszullét esetén, amennyiben elhagyni kívánja a vizsgatermet, a diákot az egyik felvigyázó tanár kíséri a mosdóhoz és vissza.

A tanulók a tételek kidolgozásához kék színnel író tollat vagy golyóstollat, a rajzok és ábrák elkészítéséhez fekete ceruzát használhatnak. A matematika írásbeli próbán rajzeszközök használata is megengedett.

Az esetleges hibák kijavítását tantárgyanként egységesített módon lehet elvégezni. Ennek pontos menetét mindhárom napon elmagyarázzák a felvigyázó tanárok. A vizsgalapok számozását is a felvigyázó tanárok végzik el, a dolgozat beadásakor. Az utolsó három diák együtt hagyhatja el a vizsgatermet a dolgozatok beadásakor. A dolgozat beadásának megtagadását jegyzőkönyvben rögzítik, s ez a felmérésről való kizárást is jelenti.

A vizsgaterembe segédanyagokat (füzetet, könyvet, képlettárat, jegyzeteket stb.), illetve bármilyen típusú elektronikus kommunikációs vagy számolóeszközt bevinni szigorúan tilos! Ezek birtoklása az írásbeli próbáról való azonnali kizárással jár, még akkor is, ha nem használták őket.

A felmérés időtartama alatt szigorúan tilos bármilyen segédanyag használata, ahogyan az egymás közötti beszélgetés és a másolás is! A teremben hangot és mozgóképet rögzítő webkamerák működnek. A felvételeket az Arad Megyei Tanfelügyelőség veszi át és ellenőrzi, a személyes adatok kezelésére vonatkozó 677/2001-es törvény (és utólagos kiegészítései) betartásával.

Az óvások előtti eredményeket július 3-án, szerdán függesztik ki. Az esetleges óvásokat ugyanazon a napon 16.00 és 19.00 óra között, illetve másnap, július 4-én 8.00 és 12.00 óra között lehet benyújtani, a végleges eredményeket pedig július 9-én, kedden függesztik ki. A kilencedik osztályba való beiratkozás a képességvizsgákon kapott jegyek két tizedes pontosságú számtani átlaga alapján történik. További információkat a Csiky Gergely Főgimnázium titkárságán, illetve a 0257-210002-es telefonszámon lehet igényelni.

Az írásbeli próbákon feladott tételeket és a hozzájuk tartozó javítókulcsot IDE kattintva érhetjük el.

Érettségi: következik a „C” próba

A román és a magyar szóbeli, illetve a számítástechnikai készségek felmérése után június 25–26-án következik az idegen nyelvi készségek felmérése, azaz a „C” próba.

A nyelvvizsga három részből áll:

1. szóbeli vizsga – június 25-én, kedden, a földszinti hirdetőtáblán kifüggesztett lista alapján (megjelenés legkevesebb 1 órával a tervezett időpont előtt).

2. a hallott szöveg értelmezése (20 percet tart) – június 26-án, szerda délben, 12 órakor kezdődik (megjelenés 11.30-kor)

3. írásbeli vizsga (2 órát tart) – szintén szerdán, 13:00 órakor kezdődik (megjelenés 12.30-kor)

Az 1. rész helyszíne a könyvtárterem, a 2. és 3. rész pedig az első emeleti 202-es teremben, illetve az U11-es teremben zajlik majd.

Mindhárom próbára szükséges elhozni a személyi igazolványt (vagy, annak hiányában, az útlevelet). Kérdéseket, észrevételeket vizsganapokon az érettségi bizottságnál, az iskola titkárságán lehet feltenni, jelezni.

További sikeres vizsgázást!

Rendhagyó magyaróra Böszörményi Zoltánnal

[Fotó: Kulcsár Jóel]

2024. június 12-én a IX. A és a XI. A osztály egy rendhagyó magyarórán vehetett részt, amely egy kötetlen beszélgetésből állt Böszörményi Zoltánnal, aki József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, író és egyben szerkesztő is.

   Tovább…

Arad megyei diákok jutalomtábora

[Fotó: Fekete Karolina]

Június 7–9. között immár második alkalommal került megrendezésre a megye legjobb hatodik-hetedik osztályos tanulóinak jutalomtábora. A menyházai gyermektáborban hét iskola diákjai és pedagógusai képviseltették magukat, az Erdőhegy-kisjenői Általános Iskolából, a simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskolából, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskolából, az ágyai Olosz Lajos Általános Iskolából, a zerindi Tabajdi Károly Általános Iskolából, a Pécskai 2-es Számú Általános Iskolából, illetve a Csiky Gergely Főgimnáziumból.

   Tovább…

Az idei néptáncgála

[Fotó: Bálint Erika]

A Csiky Gergely Főgimnáziumban a néptáncoktatás folyamatos volt, az úgynevezett néptáncgála viszont, amikor az iskola apraja-nagyja összegyűlt egy, a színházban tartott előadásra, a covid-járvány óta elmaradt.

   Tovább…