„Hogy mit jelentett számunkra ez a négy közös év: mindent, aminek azt az elején elképzeltük, és annál is többet.” – Ballagási beszédek 2023. május 31-én

Spier Tünde iskolaigazgató, Juhász Zoltán (XI. A) és Szabó Sára (XII. A) a Csiky Gergely Főgimnázium ballagásán, 2023. május 31-én 
[Fotó: Ilona János, Kulcsár Jóel]

Ahogy azt a Csiky Gergely Főgimnázium 2023. május 31-i ballagásáról közölt beszámolóban jeleztük, külön bejegyzésben tesszük közzé Spier Tünde iskolaigazgató útra bocsátó gondolatait, Juhász Zoltán (XI. A) búcsúztató beszédét, illetve a végzősök nevében elköszönő Szabó Sára (XII. A) beszédét. Alább egy-egy részletet találunk ezekből, amelyekre ha rákattintunk, a teljes szöveget is elolvashatjuk.

Nem akarok senkit sem hitegetni avval, hogy sétagalopp lesz mostantól kezdve az életetek. Eddig sem volt könnyű. (…) Ha csak az elmúlt négy évet nézzük, volt ebben minden: vírushelyzet, online tanulás, háború a szomszédban és az elmúlt napok tanügyi problémái. De egy tanítási folyamat akkor teljes, ha nem csak tudást adunk át, hanem nevelünk is: kitartásra, empátiára, szeretetre, alázatra, türelemre. (Bár erre ebben a rohanó világban mindez nagyon nehéz.) Az elmúlt időszak problémáiból viszont meg kellett tanuljátok a rugalmasságot, az önállóságot. Ugyanakkor reméljük, hogy át tudtuk nektek adni a kisebb vagy nagyobb közösséghez tartozás érzését, a barátság és az emberi kapcsolatok fontosságának megértését. (Spier Tünde, igazgató)

Ti most élitek középiskolás életetek utolsó mozzanatainak egyikét. A mögöttetek álló négy év számtalan kihívást tartogatott a számotokra, melyekhez sok kellemes vagy éppen kevésbé kellemes élmény kapcsolódott. S íme, itt a következő a legutolsók közül! A búcsúzás. Kinek szomorkás, kinek várva várt… szóval keserédes… és elkerülhetetlen! Megannyi jótanács és útmutatás… már-már unalmas… és mégsem! Most elvarrjuk a szálakat, befejezzük a munkát. Nektek ez az utolsó lépés a múlt lezárásához, ugyanakkor az első is a cél felé vezető úton. (Juhász Zoltán, XI. A)

Olyan élménydús évek lezárása a ballagás egy tizenkettedikes diák számára, hogy szinte elvész a szavak sokaságában, hiszen ugyanannyira szeretnénk megosztani mindent valakivel, mint amennyire meg szeretnénk tartani ezeket az élményeket magunknak, hogy csak a mieink legyenek. Mindennel kapcsolatban kettős érzelmek jelennek meg szívünkben. Túl sok és túl kevés dolgot érzünk egyszerre, ezeket pedig talán ki sem lehet mondani, mert kimondhatatlanok, mert szinte a közhelyes szavaknál is nagyobbak, mert szinte megfogalmazhatatlanok. De, azt hiszem, szavak nélkül is érteni, érezni lehet, hogy mit jelentett számunkra ez a négy közös év: mindent, aminek azt az elején elképzeltük, és annál is többet. (Szabó Sára, XII. A)

No Images found.

„Négy közös év: minden, aminek azt az elején elképzeltük, és annál is több!” – Ballagás 2023

A csepergő eső miatt némi késéssel kezdődött a Csiky Gergely Főgimnázium 2023-as végzőseinek ballagása május 31-én [Fotó: Ilona János]

2023. május 31-én a Csiky Gergely Főgimnázium 64 végzős diákja búcsúzott el iskolájától, pedagógusaitól. A diákok életében nagy határkő volt ez, egy életszakasz lezárása, és egy másik kezdete. Az ünnepség csepergő esőben kezdődött, majd zivatarban végződött, de ez sem moshatta le a diákok arcáról a mosolyt, mely mögött az együtt töltött négy év huncutságai is rejtőztek.

A végzősök énekszó kíséretében vonultak át az iskolából a Megbékélési parkba, ahol Dobos Carlos, XI. A osztályos tanuló köszöntötte az egybegyűlteket. A jelenlevőkhöz és a ballagó diákokhoz először Faragó Péter, parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke szólt, majd Barbócz Izabella, Arad megyei főtanfelügyelő-helyettes gondolatait hallhattuk. Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója ünnepi beszéddel búcsúzott a végzős diákoktól. A tizenegyedikesek nevében Juhász Zoltán, XI. A osztályos tanuló köszönt el a végzősöktől, a ballagók nevében pedig Szabó Sára, XII. A osztályos diák búcsúzott, Andrási Rafael, XII. C osztályos tanuló pedig Kántor Péter Megtanulni élni című versét szavalta el. (A búcsúzó és a búcsúztató beszédeket IDE kattintva olvashatjuk el.) Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Tóth Csaba, Arad megye prefektusa, Ilyés Ibolya, kisebbségi tanfelügyelő, Baracsi Levente, református lekipásztor, Kalna Zsolt, minorita atya, Szabó Sándor, baptista lelkész, Kranovszky Nagy Andrea, az Alma Mater Alapítvány elnöke, Lészay Ildikó, iskolánk szülői bizottságának elnöke.

Következett a ballagás egy hagyományos pillanata: a kulcsátadás és a szalagkötés. A tizenkettedik évfolyamot Olai Viola (XII. A), Kisvárdai-Spier Tamás (XII. B), Somodi Zsanett (XII. C) és Molnár Melinda (XI. duális szak) képviselte. Az iskola jelképes kulcsát és a feladatokat a tizenegyedikesek nevében Szanda Antónia (XI. A), Szénási Nikolett (XI. B) és Horváth Jázmin (XI. C) vette át.

A ballagási ünnepség a díjátadással folytatódott. Az osztályfőnökök – Páll Mária (XII. A), Hasas Paul (XII. B), Ferenczi Timea (XII. C), Bencsik Anca (XI. duális) – az osztályukban a legjobb tanulmányi eredményt elérő diákokat jutalmazták:

  • XII. A matematika-informatika, természettudományok, intenzív angol szak: I. díj – Szabó Sára; II. díj – Bac Barbara, Komori Viktória; III. díj – Andrásoni Orsolya
  • XII. B turizmus szak: I. díj – Kátai Tímea; II. díj – Kisvárdai-Spier Tamás; III. díj – Szőllősi Nándor
  • XII. C közgazdaság szak: II. díj – Somodi Zsanett; III. díj – Vincze Viktória
  • XI. duális szak: I. díj – Molnár Melinda

Az iskolai hagyomány szerint, a négy éven át kimagasló teljesítményt nyújtó diákok külön jutalomban részesülnek. Az Alma Mater Alapítvány Wieser Tibor-díjjal jutalmazta az évfolyamelső Szabó Sára, XII. A osztályos tanulót, aki a matematika terén elért eredményeiért a Bolyai Farkas-díjat is kiérdemelte. A Réhon József-díj Olai Viola, XII. A osztályos tanulót illette, a természettudományi tantárgyversenyeken való eredményes szerepléséért. Az anyanyelv terén való kiemelkedő tevékenységért Böszörményi-díjban részesült Szabó Sára (XII. A), Kátai Tímea (XII. B) és Andrási Rafael (XII. C), utóbbi a dr. Vekov Károly által alapított Országépítő-díjat is kiérdemelte a történelem iránti érdeklődéséért, valamint az Alma Mater-díjat kiemelkedő közösségépítő munkájáért. Ezután a szaktanárok is átadták a díjakat a tantárgyversenyeken jó eredményt elért diákoknak, illetve a Csiky Csuky-diáklap és az iskolai honlap végzős szerkesztőinek. (A díjazottak részletes listáját is külön bejegyzésben fogjuk közölni.) A nevesített díjakat az aradi Alma Mater Alapítvány, illetve a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület támogatta. Köszönet érte!

A rendezvény záró mozzanataként Kátai Tímea saját verssel búcsúzott el az iskolától, majd Kalna Zsolt minorita atya áldotta meg a jelenlévőket. Az ünnepség folytatása az RMDSZ Arad megyei szervezete támogatásával megszervezett koncert volt, melyen László Attila, Fonogram-díjas erdélyi magyar énekes, a Csillag születik harmadik szériájának győztese lépett fel.

A tér fölött ekkor már javában gyűltek a nagy és fekete felhők, melyek vihart sejtettek, így a fiatal előadó rövidebbre fogta a koncertet. Amikor a végzős diákok szabadon engedték a reményt és a jövőbe vetett hitet jelképező léggömböket, a Mesélek a bornak című dalt énekelték együtt László Attilával. A könnyekkel együtt az óriási esőcseppek is hullani kezdtek, még emlékezetesebbé téve mindenki számára ezt a ballagást. A villámlás, dörgés, vihar, zivatar sem ronthatta el ezt a gyönyörű ünnepet, és nem állíthatta meg az embereket, hogy – igaz, rohamtempóban – átadják a virágcsokrokat, és jókívánságokkal halmozzák el a nagybetűs élet kapujában álló (ázó) diákokat.

Ezúton is gratulálunk végzőseinknek és sok sikert kívánunk nekik a továbbiakban!

[Fotó: Ilona János, Kulcsár Jóel]

« A 3 »

Iskolánk egykori diákja: Dr. Moianu Armand

Dr. Moianu Armand motiváló előadása a X. A és a XI. A osztály diákjainak
[Fotó: Ilona János]

2023. május 16-án, kedden Dr. Moianu Armand fogorvos, a Csiky Gergely Főgimnázium 2007-ben végzett diákja Hadnagy Éva osztályfőnök meghívására egy érdekes és sokak számára motiváló előadást tartott a X. A és a XI. A osztály diákjainak.

   Tovább…

Előballagáson az idei végzősök

Előballagáson az idei végzősök [Fotó: Ilona János]

2021-hez és 2022-höz hasonlóan, a Csiky Gergely Főgimnázium végzős diákjainak nyilvános ballagására idén is az aradi Megbékélési parkban kerül sor ma, 2023. május 31-én, délután 5 órától. Tegnap, május 30-án iskolatársaiktól búcsúztak a tizenkettedikesek egy rövid, meghitt ünnepség keretében.

   Tovább…

100 év… 100 nap… 100 perc… Van egy perced? (43.)

Balassi Bálint: Harmincötödik (Régi szerelmem nagy tüze).
Elmondja: Tapaszto Karla Vanessa.

Operatőrök: Ilona János, Rónai Zoltán.
Szerkesztő: Ilona János.
Zene: Mátyás király udvari zenéi – https://www.youtube.com/watch?v=ZigOsdgG3GA.
Intró: Nagy Csongor.

Projektvezető: Rudolf Ágnes.

Ballagás!

Szerdán, 2023. május 31-én, 17 órától kezdődően ballagnak a Csiky Gergely Főgimnázium végzősei. Az ünnepségre az aradi Megbékélési Parkban kerül sor, amikor diákjaink kiballagnak a vén iskolából, a Szabadság-szoborig. A szervezők – az Arad Megyei RMDSZ és a Csiky Gergely Főgimnázium vezetősége – meglepetésvendéggel is készül. Szeretettel hívjuk és várjuk a szülőket, rokonokat, ismerősöket. Ünnepeljünk együtt!