Együtt a jobb jövőért!

Kialtvany_Fold_egeszseg_sav

„Manifest pentru sănătatea Pământului” – Zona liberă de indiferență (Kiáltvány a Föld egészségéért – Közönymentes zóna) – erre a természetvédelmi pályázatra jelentkezett iskolánk a közelmúltban, amelynek célja az Arad megyei diákok bíztatása a jobb, tisztább jövő kialakítása érdekében, valamint az aradiak összekovácsolása, ösztönözve őket arra, hogy jobban odafigyeljenek a környezetükre.

A pályázat fináléja június 12–15. között zajlott le a G. Bariţiu utcai Megyei Kulturális Központban. Az öko-kulturális megmozdulás létrejöttét az Arad Megyei Kulturális Központ, az Európai Környezetvédő Kezdeményezés, a Pro Familia Egyesület, az Arad Megyei Tanfelügyelőség, a Nemzeti Oktatási Minisztérium, illetve a Realitatea TV és a Realitatea.net.

A pályázat kiírása szerint az iskolák egy-egy kisfilm, számítógépes vetítés vagy videóklipp mellett valamilyen szellemi termékkel (tánc, ének stb.) együtt jelentkezhetett. Mi a néptáncot választottuk, s a táncsoport vezetője Khell Levente volt, a tagok pedig Balogh Fábián, Bella Edith, Bitai Vivien, Kecskés Lóránt, Kurjatkó Dóra Rebeka, Kurunczi Viktória, Nagy Tamás, Naschauer Kinga, Polanek Eszter, Spier Szilvia és Szabó Beatrix. Rogoz Marianna kémiatanár bíztatására, aki ezt a pályamunkát vezette és irányította, megalakult a három fős öko-csapat is, amelynek tagjai: Bacsilla Sándor (IX. A), Bortoş Júlia (X. C) és Kis Zsuzsanna (XI. A). A csapat úgy döntött, hogy egy filmmel pályázik, melynek címe Önpusztítás, s amelyben felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Föld nagyon szennyezett, de ha összefogunk, képesek vagyunk egy jobb jövőt kialakítani.

Miután június 11-én megjelentünk a Megyei Kulturális Központban és a zsűri előtt bemutattuk kisfilmünket, valamint a néptáncosok is kitettek magukért, nagy örömünkre a döntőbe jutottunk, tehát kiérdemeltük azt, hogy június 15-én, 19:00 órától ugyanazon a helyszínen, de már a nagyközönség előtt is bizonyítsunk. Mivel a zsűri szerint (és nem csak szerintük) a filmünk nagyon jól sikerült, azt mindenki előtt le is vetítették. Igen, csak a miénket! A produkciókat Lavinia Şandru, a Realitatea TV riportere konferálta fel. A résztvevő iskolák között volt a Dimitrie Ţichindeal Pedagógiai Líceum, a Vasile Goldiş Főgimnázium stb. A kisfilm és a táncos produkció előtt e sorok írója a csikys csapat nevében közvetített néhány gondolatot a közönség felé: „Tudjuk, hogy egyedül nem érhetünk el túl sokat, de ha mindnyájan együtt cselekszünk, akkor már van lehetősége a változásnak. Ezzel a kisfilmmel azt kívántuk bemutatni, hogy milyen most és milyen lehetne az a bolygó, ahol én, te, mi élünk, azaz mindnyájan, akik egy tisztább világot akarunk!”

A filmet a közönség nagy tapssal fogadta, és a műsorvezető is dicsérő szavakkal illette öko-csapatunkat. Utána a tánccsoport is színpadra lépett a szakácsasszonyok táncával és egy székely forgatóssal.

Nagy izgalommal vártuk az eredményhirdetést, mindenki találgatta, hogy vajon ki nyeri a fődíjat. Végül Lavinia Şandru hirdette ki a zsűri döntését. Kicsit meglepődtünk, amikor azt hallottuk, hogy a fődíjat mindenki elnyerte, minden csapat, amelyik jelentkezett. A döntést azzal indokolta, hogy a zsűri mindegyik pályázatot a legjobbnak találta, és azokon mindenki nagyon sokat dolgozott. Az iskolák csapatai tehát egy-egy trófeával és egy-egy részvételi oklevéllel tértek haza.

Reméljük, hogy a később is részt vehetünk majd hasonló pályázatokon, ezzel jobbá téve legalább egy kicsit a környezetünket!