Helyet, helyet, tágasságot! – Évzáró néptáncelőadás a színházban

Neptancgala_2014_sav

Hatodik éve folyik iskolánkban rendszeres néptáncoktatás. Harmadik éve mutatják be a kisebb-nagyobb csikys néptáncosok tudásukat az Ide lábam, ne tova! című évzáró néptáncelőadáson. Második éve önálló mottót is visel az előadás: „Aki minket nem szeret…” volt ez tavaly, idén pedig „Helyet, helyet, tágasságot!” Sztankó Károly tanítványai a szalagavatókon, véndiák-találkozókon és más rendezvényeken is megvillantják tudásukat, de a legalaposabb, legrészletesebb bemutatkozásra mindenképpen a június eleji néptáncgálán adódik lehetőség. 

„A néptánc tanításának célja, hogy a tanulókban elmélyítse a magyar népi kultúra iránti érdeklődést. A diákok a táncokon keresztül ismerhetik meg hagyományainkat, a táncok lépésanyagát, stílusát. A néptánc-tanulás kialakítja a tanulókban a rendszeres munka természetes igényét, a megfelelő munkafegyelmet, illetve a munka tudatos ellenőrzését. Fejlődik ezáltal a tanulók mozgáskultúrája, fizikai állóképessége, ritmusérzéke, hallása, javul a tér-, forma- és stílusérzékük és a koncentráló képességük.” (Részlet az évzáró néptáncgálán elhangzott összekötő szövegből)

Idén június 10-én, kedden léptek színpadra a csikys néptáncosok az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházat zsúfolásig megtöltő közönség előtt. Szülők, nagyszülők, hozzátartozók, barátok, ismerősök követték figyelemmel a kollégista tanulókat és fiatalabb társaikat, akik bodrogközi táncokkal nyitották az előadást.

Kiss Zsuzsanna (XI. A) és Sisa Rihárd (X. A) köszöntötte az egybegyűlteket, közöttük Bognár Leventét, Arad polgármesterét is, aki nemcsak vendége, de kezdettől támogatója is a rendezvénysorozatnak. A további műsorszámokat is a két csikys diák – maguk is régóta aktív néptáncosok – konferálta fel. A legkisebbek, azaz iskolánk két előkésztő osztályának tanulói népi játékokat mutattak be, majd a Magyarországon élő románok legvirtuózabb táncát, a méhkerékit adta elő Bablina Norbert (XI. C) és Zámbori Renáta (XI. B).

Az első osztályos diákok egy összetett játékfűzért mutattak be, őket pedig a hetedik osztályosok követték, akik forgatóst táncoltak, némi „nagyfiús” segítséggel!

A második osztályosok mozgáskultúrájában is gyönyörködhetett a közönség, ők (mármint a másodikosok) már zenére táncoltak. Egy, a Duna mentéről származó tánccal, a szakácsasszonyok táncával ismertettek meg az 5–6. osztályos lányok, majd a harmadikos és negyedikes diákok következtek, karádi táncokkal.

Iskolánk kórusa Szabó Csilla zenetanárnő irányításával népi énekeket adott elő Kodály Zoltán gyűjtéséből. Ezt egy virtuóz tánc, a Kalotaszeg mellől származó györgyfalvi legényes váltotta, amelyet Sisa Rihárd „vállalt be”.

Sok fiú közreműködésével egy nagyon ügyes generáció, a mostani negyedikesek műsorszáma következett. Kalocsai táncokat mutattak be, mégpedig fércelőt, csárdást és marsot.

Idén is elbúcsúztatták azt a három tizenkettedikes tanulót, aki középiskolai évei alatt részt vett a bentlakás hagyományőrző tevékenységeiben, és, természetesen, a néptánccsoport tagja is volt. Sztankó Károly néprajzkutató, magyar–néprajz szakos tanár, néptánc- és drámapedagógus, óvodapedagógus, a csikys csoportok koreográfusa meleg szavakkal kívánt sok sikert nekik a „való világban”, s arra biztatta őket, hogy ne felejtsék el a közös próbák, fellépések hangulatát, és új körülményeik között is folytassák a hagyományok ápolását. Mészár Klaudia, Ujvárosi Renáta (XII. D) szép oklevelet, egy-egy tábla csokit és egy-egy szál virágot is kapott az üdvözlő szavak mellé. Futó Zsolt (XII. E) munkahelyi elfoglaltsága miatt nem vehetett részt a néptáncgálán.

Záró műsorszámként egy fergeteges székely verbunkot, forgatóst és szöktetőst láthatott a közönség a „nagyok”, és az őket kiegészítő fiatalabbak előadásában.

Ahogyan a műsorvezetők is megfogalmazták, köszönet illeti az iskola vezetőségét, a tanítókat és tanárokat, a gyerekeket, szülőket és mindenkit, aki segítette, segíti a csikys tánccsoportok munkáját, törekvéseit. Nem hangzott el, mivel teljesen egyértelmű: viszontlátásra jövőre, a 2015-ös év végi néptáncgálán!

[Fotó: Bortoș Júlia, Csomós Roland]