Évforduló: 40 éves a Rubik-kocka

Rubik_kockaRubik Ernő találmányát senkinek nem kell bemutatni. Szinte minden otthonban található (legalább) egy Rubik-kocka, nincs olyan majális vagy falunap, ahol ne látnám hogy árulják. Nálam itthon is van egy, de szegényke porosodik, mert jó ha egyetlen oldalát ki tudom rakni. Nem értek hozzá, na!

A „bűvös kockát” eredetileg a térbeli mozgást szemlélető geometriai eszköznek szánta a feltaláló. 1974-ben először fából alkotta meg, de hamarosan rájött, hogy játéknak is alkalmas a találmánya. Rubik Ernőnek egyébként egy teljes hónapig tartott újra kiraknia az eredeti színeket saját találmányán. Kezdetben gumigyűrűkkel és mágnessel próbálta helyükön tartani a kis kockákat, ám végül rájött, hogy ezek mozgatását úgy tudja a legjobban megoldani, ha egy hatágú tengely köré építi őket. Ennek végei egy gömb pontjait képezik, amely csak a játék külső héját képező kockák felhelyezésével látszik külsőre kockának. A Rubik-kocka belsejében semmilyen drótot vagy zsineget nem használnak, a testet műanyag alkatrészek mechanikai szorítása tartja össze.

Bár ma már mindenki magyar sikertörténetként emlegeti, a játék története elég nehézkesen indult. Rubik 1975-ben szabadalmi védettséget kért, a gyártás azonban csak sok hónapos késéssel kezdődött meg. A boltokba kerülés első éveiben nem aratott sikert a vevők körében. Az áttörést az 1979-es nürnbergi játékkiállítás hozta meg, ahol a kocka díjat nyert, ráadásul egy erdélyi származású, így magyarul is jól beszélő brit játékgyáros, Tom Kremer közvetítésével egy amerikai játékgyártó céggel kötöttek megállapodást a gyártásról és a külföldi forgalmazásról. Mivel a magyar üzemek képtelenek voltak a külföldi piac igényeinek megfelelő mennyiséget gyártani, szinte azonnal megjelentek a Rubik-kocka hamisítványai. A feltaláló időközben több gyártó céggel is megállapodást kötött, de még mindig hamisítják a játékot.

A kockának ma már számos nehezített, illetve bizarr formájú változata is van. Bővebben minderről ITT olvashatunk.

Ha vannak hozzám hasonlóan suta Rubik-kockázók, akkor nézzék meg az alábbi két videón látható srácokat. Egyikük hat (egyre több darabos) kockát rak ki 6 perc alatt, a másik pedig hármat rak ki 1 perc alatt, víz alatt, EGY SZUSSZAL. Nekem leesett az állam… és azóta is lent van. 😀