Október 6.

oktober6-0 A pécsi önkormányzat könyvadományának hivatalos átvételével indult a Nemzeti Gyásznap iskolánkban. Magyar és külföldi szerzők összesen 8000 szépirodalmi kötetével gazdagodott a Csiky Gergely Főgimnázium könyvtára. Őszinte köszönet az adományozónak!

Délelőtt 10 órakor az iskola dísztermében rendhagyó történelemórán vettek részt az V–VIII. osztályos tanulók. Olasz Angéla történelemtanár költők, írók gondolataival, valamint vetített képekkel illusztrált előadásában 1849. őszének eseményeit, illetve az aradi vértanúk életét, sorsát ábrázolta. A vértanúktól vett idézetek (az utolsó szavaik) hűen tükrözték hitüket, nemzeti érzelmüket és alázatukat is:

„Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom, megértik ezt a szolgálatot.” (Aulich Lajos)

„Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon, és az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom.” (Lahner György)

„Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sors? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke, és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.” (Lázár Vilmos)

Az eseményt, amelyen Pavlovics Attila, a Pécsi Önkormányzat Főtanácsadója, illetve Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere is részt vett, Kis Zsuzsanna és Pálfi Kinga szavalata egészítette ki.

Közben, 11 órakor, a X. A osztály tanulói az arad-belvárosi római katolikus templomban megtartott ünnepi istentiszteletre vonultak át.

Délben, a vesztőhelyi koszorúzáson a II–IV. osztályok tanulói és tanítóik vettek részt.

Délután, a Szabadság-szobor előtti megemlékezésen az V–XII. osztályok az osztályfőnökök kíséretében jelentek meg. Iskolánk részéről Juhász Béla igazgató, Hadnagy Éva aligazgató, Dancu Zsolt (IX. A osztály) és Back Annamária (VI. o.) koszorúzott.

Örömmel üdvözöltük a gyásznap alkalmából Aradra látogató testvériskolák küldöttségeit: a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, a Kecskeméti Református Gimnázium, illetve a Mezőtúri Református Kollégium képviselőit.

A csikys tanulók október 6-i témájú rajzaiból, festményeiből egy válogatás megtekinthető az iskola I. emeleti folyosóján.