Újra élt a hagyomány! – XI. Alma Mater Véndiák-találkozó Aradon

I. 2011. szeptember 30.

vendiak2011-10 „Egyedül, vagy egymással szemben haladva nem érünk célt. És bár vannak, akik azon vitatkoznak, hogy érdemes-e, vagy nem magyar iskolába járni, Önök, akik itt vannak, akik magyar iskolában végeztek, akik most visszajöttek a régi alma materbe, tudják erre a választ, és azt, hogy csak összefogással érhetünk el komoly eredményeket.”

Hadnagy Éva, a Csiky Gergely Főgimnázium aligazgatója, az Alma Mater Alapítvány ügyvezető elnöke fogalmazta meg e gondolatot a XI. Alma Mater Véndiák-találkozó ünnepélyes megnyitóján, az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház nagytermében (a beszéd letölthető változata innen). Ahol idősebb és fiatalabb véndiákok, az Aradi Római Katolikus Főgimnázium, a (későbbi) Magyar Vegyes Líceum, a (még későbbi) 3-as számú Középiskola, a 11-es számú Ipari Középiskola, a Csiky Gergely Iskolacsoport, a Magyar Pedagógiai Leányiskola, a Ioan Slavici Líceum, az Aradi 1-es, illetve a 2-es Számú Ipari Líceum végzettjei találkoztak egymással és utódaikkal, a jelenlegi magyar diákokkal, akiktől szép ajándékot kaptak ezen a koraőszi kellemes estén.

A megnyitót ugyanis egy valóban színpompás néptánc-gála követte, amelyen az Arad megyei együttesek közül sorrendben a Csiky Gergely Főgimnázium Kollégiumának hagyományőrző csoportja (koreográfus Sztankó Károly), a pécskai Búzavirág (Makra András), a simonyifalvi Leveles (Farkas Tamás), a majláthfalvi Százszorszép (Orbán László), illetve a kisiratosi Gyöngyvirág néptáncegyüttes (Mészár Klementina) lépett fel – hatalmas sikerrel. A változatos koreográfiájú, kitűnő hangulatú műsort Dancu Greta és Gál Zoltán, a Csiky 2011-ben végzett diákjai vezették. Percekig zúgott a vastaps az előadás végén, amikor az öt fellépő együttes össztáncában gyönyörködtek a nézők.


II. 2011. október 1.

vendiak2011-49 Sándor Tivadar arad-gáji plébános köszöntötte az egybegyűlteket a véndiák-találkozó második napjának reggelén. Az arad-belvárosi római katolikus templomot (valóban) megtöltő hallgatóságnak iskolánk 1995-ös végzettje, Szilvágyi Zsolt temesvár-józsefvárosi római katolikus plébános prédikált – szívhez szólóan, mint mindig. Fischer Aladár egykori iskolaigazgató 1921-ben megfogalmazott gondolatát idézve járta körül az érdemes-e még folytatni? kérdéskört.

„»Mihelyt már nem telik a belső tűzből, mihelyt megszűnik fényleni és világítani, akkor a történelem sutba dob bennünket.« A szekér nem halad sima úton. De a nehézség önmagában még nem jelenti a véget. A nehézség egy új kezdetnek az előhírnöke. A vég annyit jelent, hogy kialszik a belső tűz. A vég bennünk kezdődik. Amikor feladjuk a küzdelmet. Amikor már mi magunk sem hiszünk harcunk értelmében… Az emlékezés útmutatás, bátorítás és erőforrás, hogy megtegyük, ami még megtehető. Nagyon fontos megjegyeznünk: az élet vagy a halál, a folytatás vagy a vég valójában nem a parlamentben, nem a tanfelügyelőségen, nem is a külső helyzetekben, hanem elsősorban bennünk dől el.”

Az ökumenikus istentiszteleten Baracsi Levente arad-belvárosi református lelkész, Jakab István evangélikus-lutheránus lelkész, valamint Simon András arad-belvárosi baptista lelkipásztor működött közre. Fellépett az egyesített baptista kórus is Szűcs János és Szűcs Ernő karnagy vezetésével, Garai Zsolt orgonajátékával, Duffner Melinda, a Kolozsvári Filharmónia énekese (szintén egykori csikys diák) pedig két énekszámmal járult hozzá a bensőséges hangulatú eseményhez.

A hagyományokhoz híven, a délelőtt további részében a Csiky Gergely Főgimnáziumban, illetve az egykori Zárda épületében gyülekeztek a véndiákok. Öröm és meghatottság látszott az arcokon, amint egykori barátok, osztálytársak találtak egymásra, netán régi tanáraikra.

A Csiky udvarán Juhász Béla igazgató üdvözölte a Romániából, Magyarországról, Németországból és Svájcból érkező vendégeket, majd a másodikos és ötödikes népdalkedvelő diákokból alakult Bóbita csoport tagjai énekeltek, szavaltak.

Összesen tizenhét aradi, vagy Aradról elszármazott magyar képzőművész alkotásaiból nyílt színvonalas kiállítás (első ízben) a főgimnázium dísztermében. Bognár Levente, Arad alpolgármestere nyitotta meg a tárlatot, majd Siska-Szabó Hajnalka képzőművész mutatta be röviden a kiállított műveket. A tárlaton szereplő képzőművészek: Baranyai Ferenc, Brittich Erzsébet, Cociuba Veronika, Csernyánszky Judit, Eisele-Szűcs Zoe, Fritz Mihály, Gnandt János, Kett-Groza János, Kocsis Rudolf, Móré-Sághi Annamária, Ódry Mária, Simó Margit, Siska-Szabó Hajnalka, Steinhübel Zoltán, Szép Zoltán, Takács Mihály, Vilhelm Károly. (A kiállított műtárgyak október közepéig tekinthetők meg iskolánkban.)

A továbbiakban sütemények, üdítő, bor és kávé mellett kötetlen beszélgetések alakultak ki a főgimnázium folyosóin és osztálytermeiben, de ekkor került sor egy-egy évfolyam 39, 50 és 55 éves találkozójára is.

Mindeközben az egykori Zárdában összegyűlt mintegy száz véndiák egy színvonalas irodalmi-zenés műsort tekintett meg Olasz Angéla történelemtanár rendezésében. Arany János, Babits Mihály, Dsida Jenő, Juhász Gyula, Kölcsey Ferenc, Mécs László, Petőfi Sándor, Simonyi Imre, Wass Albert és más költők megzenésített verseit Gál Zoltán, Kis Zsuzsanna, Murvai Dávid, Nagy Attila-Sándor, Pálfi Kinga és Spir Anita adták elő. A műsort itt is oldott hangulatú beszélgetés követte.

A szombati napot hangulatos Véndiák-bál zárta, mégpedig szintén a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében.

A XI. Alma Mater Véndiák-találkozót a tárlaton szereplő képzőművészek, Arad Város Polgármesteri Hivatala, Böszörményi Zoltán és a Jelen Ház támogatta. 

2 hozzászólás a(z) “Újra élt a hagyomány! – XI. Alma Mater Véndiák-találkozó Aradon” bejegyzéshez

  1. Annyira jó volt látni, ennyi embert, akik mind a mi iskolánkba jártak. El se hiszem, hogy talán 50 év múlva majd én is vissza fogok jönni, és mesélek majd a diákoknak, hogy a mi generációnk költözött be először a új épületbe, szerkesztettem az iskola-újságot, képeket készítettem a weblapnak, hogy ki volt az osztályfőnököm, hogy milyen szakon végeztem, hol tanultam tovább… Addig jó még iskolába járunk, bármilyen nehéznek is tűnik most!:)

Hozzászólások lezárva.