Iskolánkba látogatott az OTP Fáy András Alapítvány

OTP_kurzus_savAz OTP Fáy András Alapítvány működteti a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontját (röviden: O.K. Központ). Az alapítvány egy projekt által diákok és felnőttek számára is végez tananyag- és módszertani fejlesztéseket. Ennek keretén belül látogatott el iskolánkba február 10-én, hétfőn hat lelkes előadó dr. Virágos Gábor, az O.K. Központ intézményvezetője kíséretében. Három különböző teremben tartottak egyidejűleg képzést iskolánk 45 tanulója számára, akik a XI–XII. osztályosok köréből kerültek ki. Dr. Virágos Gábor intézményvezető készségesen válaszolt néhány kérdésre.

– Mi a célja a képzésnek?
– Az OTP Fáy András Alapítványt több mint 20 éve hozták létre, hogy a fiataloknak a jövőtudatosságát segítse különböző képzésekkel. Ezen belül egy évtizede kifejezetten a pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási képzésekre koncentrál az alapítvány, és azt szeretnénk, ha mindazok a gyerekek is hozzájutnának ehhez, akik máshonnan, más formában, szülőtől, iskolától nem kapnak olyan információkat, tudást, ami az ő jövőjük szempontjából meghatározó lesz. Célunk az, hogy azok a diákok, akik részt vesznek a tréningjeinken, tisztában legyenek azzal, hogy amikor a jövőben döntéseket hoznak, milyen szempontokat kell mérlegelniük és mik azok a meghatározó alapvető fogalmak, amiket ismerni kell ahhoz, hogy eligazodjanak az életben.

– Miért pont a mi iskolánkat választották?
– Több iskolába is megyünk, a határon túli magyar iskolákat is szeretnénk felkeresni, legalábbis minél többet közülük és ennek keretében ez a második ilyen körútunk Romániában. Partium és Erdély több iskoláját is fölkeressük. Innen Temesvárra megyünk tovább, majd Kézdivásárhelyre és Sepsiszentgyörgyre. Egy korábbi alkalommal jártunk már Nagyváradon, Kolozsváron és Csíkszeredában.

– Elképzelnek hosszú távú együttműködést iskolánkkal?
– Ez valószínűleg nem csak tőlünk függ, hanem egyrészt az iskolától, másrészt a határon túli magyarságtól. Az alapítvány erejéből egyelőre annyira futja, hogy igyekszünk most minél több iskolához eljutni. Nagyon szeretnénk, ha ezeknek a tréningeknek lenne egy élesztő szerepe, hogy a diákok elkezdenének azon gondolkodni, hogy ez fontos, és megjelenítenék ezt igényként az iskolák, pedagógusok, szülők felé is, és akkor talán majd sor kerülhet arra, hogy ennek legyen folytatása is.

– Mi a véleménye a Csikyről?
– Eddig nagyon keveset láttam belőle – hozzá kell tenni, hogy egy órája érkeztünk – de nagyon szimpatikus, rendkívül hasonlít az én egykori gimnáziumomhoz. Mindenki nagyon kedves és segítőkész, úgyhogy köszönjük szépen, hogy egyáltalán itt lehetünk.

Azt, hogy az iskola is hálás azért, hogy itt lehettek, mi sem támaszthatja jobban alá, mint a résztvevők lelkes véleményezei a csoportos interaktív képzésről.

„Sok vicces és mégis hasznos dolog hangzott el. Már a képzés elején elkápráztatott az O.K. központ bemutatkozó reklámfilmje. Ezek után megtapasztalhattuk a külföldön már népszerűvé vált nonkonformista oktatási módszert, amit leginkább barát–barát stílusú gyakorlati oktatásnak is nevezhetnénk. Remélem, a jövőben minél többen ezt az oktatási formát fogják választani, ugyanis így a tanuló nem feszült, jól érzi magát és figyel.” (Nagy Attila, XII. C)

„Olyan dolgokkal gazdagodtunk, amit egész életünkön keresztül használni fogunk és szükségünk lesz rá. Szerintem nagyon izgalmas és hasznos volt. Remélem, még visszatérnek hozzánk és még több érdekes dolgot tudhatunk meg tőlük. Ami még tetszett, hogy az előadó nagyon barátságos és közvetlen volt velünk, mindent, amit mondott, megértettünk, sőt még gyakorlatba is fektettük.” (Bajkó Mónika, XI. B)

„Nagyon jó élmény volt ez a pár óra, mert interaktív volt. Az tetszett, hogy minden nagyon jól el volt magyarázva. Megtanultuk, hogy kell spórolni, beosztani a pénzt, minél több profitot elérni és stratégiákat készíteni. Véleményem szerint nagyon jól meg volt szervezve és érdekes volt.” (Kürti Szabolcs, XII. C)

[Fotó: Bortoș Júlia]