A magyarság a néptáncban is tovább él

Neptanctalalkozo_sav

A magyar kultúra egyik felbecsülhetetlen és legszebb hagyatéka a néphagyomány és az ebben tovább élő néptánc. Az Erdélyi Hagyományokért Egyesület ennek jegyében szervezte meg, immár második alkalommal a Bánáti Néptánctalálkozót a Híd a szórványban című program keretében. Az eseményre november 23-án, szombaton került sor, a Csiky Gergely Főgimnázium dísztemében.

A Tóth Árpád teremben összegyűlt előadóművészek a nézőközönség tetszését igyekeztek (volna) elnyerni, ám mivel ebből igen kevés akadt, így inkább saját maguk szórakoztatása és a tánccsoportok közötti kisebb versengés lebegett az ifjú tehetségek szeme előtt. A műsor megtervezője, elképzelője és meghonosítója Bajkó Károly volt, aki az előadás elején néhány szóban összefoglalta a magyar kultúra fontosságát és a Híd a szóványban című program megszületését és feladatait. Előtte Hadnagy Dénes, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

A két műsorvezető (Kiss Zsuzsanna és Sisa Rihárd, a Csiky Gergely Főgimnázium tanulói) elsőként a kikindai Virradó Népi zenekart kérte fel, hogy adja meg a találkozó alaphangulatát. Ezt követően a Sírülő Néptáncegyüttes Nem bánnám, ha egy mélységes pince fenekére leeshetnék címmel völgyesi táncokat mutatott be. Következett a törökkanizsai Tiszafa Néptánccsoport egy felcsíki koreográfiával, majd pedig a Végvári Csűrdöngölő és Szederinda Néptáncegyüttes egy szilágysági koreográfiával.

Utánuk az egyetlen Arad megyei tánccsoport, a pécskai Búzavirág magyarbődi táncrendjét élvezhette a nézőközönség, amit jobbágytelki táncok követtek az újszentesi Butykos Néptánccsoport előadásában. Az első „felvonás” két zárótánca somogyi és szatmári volt, a kikindai Róna Néptáncegyüttes és a Végvári Csűrdöngölő és Szederinda Néptáncegyüttes előadásában.

A műsor második részét, rövid szünet után, a Tiszafa Néptánccsoport nyitotta meg egy mezőségi összeállítással. Őket a kikindai Róna Néptáncegyüttes követte rábaközi táncrenddel, majd a pécskai Búzavirág lépett fel tövisháti táncokkal. Ezt követően az erdélyi táncokra terelődött a hangsúly: küküllőmenti, délalföldi, szilágykrasznai és marossárpataki táncok következtek a Végvári Csűrdöngölő és Szederinda Néptáncegyüttes, a Tiszafa Néptánccsoport, a pécskai Búzavirág és ismét a végváriak előadásában.

A találkozót a Virradó Népi Zenekar dalcsokra, illetve egy közös szatmári táncrend zárta.

A Pannon RTV tudósítását az eseményről ITT tekinthetjük meg.

[Fotó: Bortoș Júlia]