Vigyázat, veszélyes kártevő a postaládában!

Meglehetősen veszélyes adatlopó vírus jutott el az utóbbi napokban számos olyan felhasználóhoz, aki a Yahoo levelezési szolgáltatását használja. Az alább látható módon, figyelmeztető levélként érkezik a kártevő.

email_virusA Yahoo 2013 címről érkező levél arra „figyelmezteti” a gyanútlan felhasználót, hogy a postaládája a 2 gigabájtos korlátot megközelítette, tehát hamarosan betelik. A postaláda lezárása ellen egy frissítés aktiválásával védekezhet, amelyet a levélben elhelyezett linkre kattintva aktiválhat.

A tapasztaltabb internetezőknek innentől már gyanús a dolog, és nem is véletlenül. A linkre kattintva ugyanis egy fertőzött oldalra kerülünk, ahol az ott elhelyezett számítógépes kártevő a frissítés ürügye alatt a felhasználó kapcsolati listáján szereplő összes ismerősnek tovább küldi ugyanazt a figyelmeztető üzenetet, majd nemes egyszerűséggel ki is törli a kapcsolati lista összes elemét. És ez még nem is a legrosszabb, hiszen a felhasználó belépési jelszavát is megváltoztatja. Aki nem rendelkezik az email-címe létrehozásakor megadott biztonsági kérdések válaszaival, az innentől le is mondhat annak használatáról és kezdhet egy új email-címet létrehozni…

Nem az első és nem is az utolsó ilyen jellegű adatlopó vírustevékenység a fenti.
Amire nem árt figyelni:
– a Gmailhez hasonlóan a Yahoo sem szab már korlátot a postaládában tárolt levelek számát illetően; a 2 gigabájtos korlátot is hamar túllépheti tehát bármelyik felhasználó, anélkül, hogy erről bármiféle hivatalos figyelmeztetést kellene hogy kapjon;
– mielőtt egy linkre rákattintunk, az egeret a link felé helyezve győződjünk meg arról, hogy valóban a feltüntetett webhelyre fog az minket irányítani; a fenti levélben, például, az „activate” szavacska linkje a yah00gtfs.hostingsiteforfree.com/logintoyahoomail.htm webhelyre mutat, amiről egyértelműen látszik, hogy egy ingyenes szerveren tárolt fiktív weblap, semmiképpen sem a Yahoo hivatalos szervere; (a cím elején olvasható yah00 szócskában két nulla szerepel a két „o” betű helyett, ami ismét csak a hamis eredetet jelzi)
– hasonlóképpen, a levél feladójaként jelentkező „Yahoo 2013” feliratra is ráhúzhatjuk az egeret, s ekkor a „rachelstefanie@yahoo.com” cím jelenik meg, ami egész biztosan nem egy hivatalos Yahoo-értesítés feladója.

Ezek után egyértelmű, hogy semmiképpen se kattintsunk a megadott linkre és ne is válaszoljunk a feladónak, hanem a hamis figyelmeztetést tartalmazó levelet szó nélkül töröljük!