Mi ez és hogyan működik?

Tudomanyok_fesztivaljaEz a kérdés hangzott el ma a legtöbbször az asztalokra kipakolt berendezések, kémcsövek vagy eszközök láttán, amivel a látogatók az aradi és Arad megyei iskolák számára szervezett Tudományok fesztiválján találkozhattak. 

A rendezvénynek ebben az évben is az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola adott helyet. Iskolánk is több érdekességgel készült. Rogoz Marianna tanárnő és az őt kísérő diákok (a nyolcadikos Back Annamária és Hegyi Boglárka) kísérletei során a titkosírásról, különböző anyagok vezetőképességéről, illetve az alkoholszonda működéséről tanulhattunk. Molnár Mária tanárnő diákjai (Kovács Ernő és Wittmann Rudolf, a XI. A osztályból) meggyőztek arról, hogy milyen sokáig tud világítani néhány LED (fénykibocsátó dióda) az ott helyben előállított energiából, vagy hogy egy robotkar milyen ügyes mozdulatokat tud végezni, ha hozzáértően irányítjuk. Ilona Enikő tanárnő diákjai (Feier Dániel és Wager Richárd, a XII. E osztályból) pedig olyan elektronikai áramköröket mutattak be, amelyek a LED-ek alkalmazásait, illetve a stroboszkóp-hatást mutatták be.

Akinek volt türelme végiglátogatni minden standot és kitartóan érdeklődött, az sok érdekes és meglepő kísérlettel találkozhatott.