Esztergomi találkozó

Esztergomi_talalkozoOktóber 26–29. között Csiki Gergely, Zaharie-Gulyás Ábel és én elutaztunk Esztergomba, Olasz Angéla tanárnő vezetésével, ahol részt vettünk a XVIII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémián. Itt Temesvárról, Horgosról, Kolozsvárról, Agárdról, Nagyváradról, Kétegyházáról, Miskolcról, Veszprémből érkezett diákok és a helyiek (Esztergom) mutattak be dolgozatokat a saját vidékük viseletéről.

Ha azt gondoljátok, hogy Esztergomban egy jót nyaraltunk és lazsáltunk, akkor alaposan tévedtek. Egész nap előadások folytak, amelyek hasznosak, de meglehetősen fárasztóak voltak. Volt azért némi lazítás is: meglátogattuk a Bazilikát Esztergomban és Szlovákiába is eljutottunk, ahol egy babamúzeumot néztünk meg. Érdekessége az volt, hogy három generációt (nagyszülő, szülő, gyermek) felölelő korosztályú babák voltak kiállítva, népviseletbe öltöztetve.

Az előadások után minden este volt valamilyen jópofa kis program. Első nap például ismerkedés céljából drámajáték volt, azt követően vetélkedő abból, amit a Bazilikában tett látogatásunk során megjegyeztünk. Második este táncház volt, ahol székely néptáncot tanultunk. Harmadik délután Tokodon előadást hallottunk a helyi népviseletről és kézműves foglalkozáson vettünk részt, kukoricacsuhéból készítettünk egy virágot. Ezt követően akinek kedve volt, részt vehetett egy karaoké esten, ami bulival folytatódott 23:30-ig. A takarodó időpontját nagyon komolyan vették, mert fárasztó hazaút előtt álltunk.

Nagyon örülök, hogy részt vehettünk a találkozón, mert sok új információval gazdagodtunk a népviseletek terén, gyakoroltuk a közönség előtti szabad beszédet és ismerkedtünk korunkbeli fiatalokkal, akikkel, bár legtöbben más országokból voltak, a kialakult kapcsolatot fent kívánjuk tartani. (Remélhetőleg! 🙂 )