Évkezdés az intriben

bentlakas_2013_kezdokep

Beindult az új tanév s ezzel nyári álmából feléledt az intri is. Idén 56 csikys és 4 volt csikys osztozik a szobákon. 14 kilencedikes lakó ismerkedik az új környezettel, 16 végzős pedig talán már az iskola utáni évekre készül. Az iskolai órákon s a délutáni tanuláson kívüli szabadidőben sokan a focilabdát bűvölik az udvaron, mások a ping-pong asztal körül pattognak (a labdával együtt), vagy a számítógépteremben kapcsolódnak ki. Keddenként Sztankó Károly vezetésével gőzerővel folyik a néptánctanulás, egyre jobban megy már a bodrogközi és az eleki. Közeledik a kollégiumi gólyabál, arra is készülnek a bentlakók. Az új tanév tehát az intriben is megkezdődött. 

Eljött az ősz, a fák arany ruhába öltöznek, a nap már nem áraszt ránk forró sugarakat (csak néha!), a fecskék elhagyják fészkeiket és nagy útra kelnek az ismeretlen felé. Nos, ez történt a bentlakás lakóival is! Hiszen van, aki már úgy tér vissza a kollégiumba, mintha hazajönne, de mint minden évben, most is vannak, akiknek még számtalan rejtelmet es újdonságot tartogat a kollégiumi élet!

A kollégium sok diáknak nyújt lehetőséget arra, hogy anyanyelvén tanuljon a középiskolában is. Elsőre talán azt hiszik sokan, hogy milyen rossz az intriben, viszont ez cáfolható tény! Az intriben rengeteg barátot talál az ember, önállósulni tanul, s a közös étkezések, a családias hangulat, a pedagógusok gondos tanításai mind-mind megismerni segítik azt, hogy milyen, amikor elhagyjuk a családi fészket!

Talán a kilencedikes „gólyáknak” a legnehezebb az első néhány hónap, a beilleszkedés és az új környezet mindenkinek furcsa! Megkérdeztük, hogyan érzik magukat az intriben? Milyennek látják a menzás kaját és mennyire illeszkedtek már be?

Bartha Alexandra (IX. B, Simonyifalva): – Az intri elég jó, bár az ennivaló nem annyira finom, hiszen nem olyan, mint az otthoni ennivaló, amit anya főz! A pedagógus néni reggeli ébresztése nem is olyan rossz, inkább az esti korai lefekvéssel van baj, az még furcsa! A szobatársaimmal nagyon szeretek lenni, már nagyon összeszoktunk! Mivel a nővérem is a bentlakásban lakik, így sokkal könnyebb volt a beilleszkedés!

Zsóri Hortenzia (IX. A, Ágya): – Az intri eleinte nagyon furcsa volt, de már megszoktam. A szobatársaim nagyon jók, ismerem is őket, mivel ágyaiak! A kaja is furcsa volt eleinte, nem mindent szeretek, de vannak nagyon finom dolgok. Például, nagyon szeretem a csigalevest, a krumplit és a sült húst, ezek a kedvenceim. Az intris gólyabál miatt nagyon izgulok, nem tartom magam esélyesnek! Csak az első másfél hét volt nagyon rossz, de most már egészen jól érzem magam az intriben!   [Fotó: Ilona János]