Újabb matematikasiker

csillagszerzo-0 Május 10–12. között Nagyváradon rendezték meg a Csillagszerző Matematikaverseny utolsó fordulóját.

Ez a verseny már ősszel elkezdődött. 14 megyéből majdnem 50 iskola nevezett be a versenyre. Arad megyéből 75 diák gondolta, hogy próbára teszi tudását, logikai gondolkodását. Négy levelezős fordulóval kezdtük, amikor a diákok megkapták a feladatokat és több napjuk volt rá, hogy azokat megoldják. A levelezős fordulókban elért pontszámaik alapján, márciusban, minden iskolából a legügyesebbek résztvettek a Csiky Gergely Főgimnáziumban megrendezett megyei fordulón. Ott már mindenki önállóan birkózott meg a feladatokkal. Az országos döntőre a következő diákok jutottak: Spir Petra V. osztályos tanuló, Ilona Judit a VIII. A osztályból (mindketten a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai), valamint a Zimándújfalui Általános Iskolából Lengyel-Fischer Ágnes tanárnő két diákja: Kutnik Andrea Virág (VI. o.) és Zsámbók Emese Mária (VII. o.).

A döntő újabb nagy sikert hozott iskolánk részére: Ilona Judit ügyességén nem fogtak ki a furfangos feladatok. Maga mögé utasítva a mezőnyt, a VIII. osztályosok közül elnyerte az első helyet. Sok munka van az eredmény mögött. De úgy gondolom, megérte. 

Lássuk csak, milyen kérdéseket tettek fel neki (is) a döntőn.

1. Melyik szám áll a 20132013 hatvány értékében az egyesek helyén?

2. Az óra kis- és nagymutatója pontosan déli 12 órakor egybeesik. Legközelebb mikor esnek egy egyenesbe?

3. Az 1, 2, 3, …, 99, 100, 101 számok számtani közepe 51. Melyik öt, egymást követő számot hagyhatjuk el közülük úgy, hogy a megmaradt 96 szám átlaga is 51 legyen?

4. A kocka nyolc csúcsa közül lehet-e négyet úgy kiválasztani, hogy ezek egy szabályos tetraéder csúcsai legyenek? Ha nem, indokold, ha igen, rajzold le!

5. Egy téglatest lapjainak középpontjai, testátlóinak metszéspontja és csúcsai összesen 15 különböző pont. Hány olyan egyenes van, amely ezen pontok közül legalább kettőn átmegy?


Egy hozzászólás a(z) “Újabb matematikasiker” bejegyzéshez

Hozzászólások lezárva.