Mai márciusi ifjak – tovább! [Folyamatosan frissítve!]

kedd_majus Folytatódik a Határtalanul! program keretében futó Mai márciusi ifjak nevű pályázat. Ezen a héten, május 21–24. között a budapesti Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjainak és tanárainak egy csoportja látogatott Aradra, a Csiky Gergely Főgimnáziumba. A fogadó iskola bemutatása, városnéző séta, kirándulás Világosra, Mácsára, táncház, alternatív programok, illetve közös műhelymunka (a gyűjtött anyag rendszerezése, feldolgozása, naplókészítés) szerepel a tevékenységek között. A programról naponta részletesebb beszámolókat is fogunk közölni.

Első nap a határon túliakkal

A sikeres budapesti szakasz után végre eljött a mi időnk és átvehettük a vendéglátói stafétát. Május 21-étől ugyanis Arad város és a Csiky Gergely Főgimnázium vendégei a budapesti Arany János Általános Iskola és Főgimnázium tanulói és tanárai.

Érkezésük után a vendégek a kollégiumban ebédeltek, majd szép lassan összegyűltünk az iskola közgazdasági kabinetjében, ahol először az osztályfőnökünk, Ruja Ildikó tanárnő, majd Juhász Albert igazgató beszélt. Ezután iskolanézés következett. A budapesti diákok megtekintették a kémia laboratóriumot, a Tóth Árpád-termet, a könyvtárt, illetve több osztálytermet is. Ezt követően városnéző séta következett, Muntean Tibor történelemtanár vezetésével.

Első megállóhelyünk a Szabadság-szobor volt, ahol, mint minden másik állomáson, a tanár úr rövid bemutatót tartott, és sok érdekes dolgot mondott el, többek között a szobor újraállításának a történetét. Ezután a belvárosi református templomhoz értünk, melynek érdekessége, hogy Horthy Miklós itt tartotta esküvőjét. Következett egy igazi nemes ház, mely először Hein Domokos, többszörös aradi polgármester, majd 1849-ben Haynau tulajdona volt. Megálltunk még a Piétával büszkélkedő minorita templomnál, amelyet a pestiek közül néhányan belülről is megcsodáltak. A Maros-parti séta után pedig egy számunkra, aradi diákok számára is érdekes dolog következett, nevezetesen a régi magyar tannyelvű iskola megtekintése. Ezt az épületet napjainkban Moise Nicoară Főgimnáziumnak hívják. Ezután a Szabadság-szobor eredeti helyszínét látogattuk meg, majd elbúcsúztunk magyarországi barátainktól és ki-ki otthonába, illetve a szálláshelyére tért. 

Sisa Rihárd (IX. A)  

Szerda – egy mozgalmas nap

Reggel az iskola kollégiuma előtt gyülekeztünk és a budapesti buszon helyet foglalva elindultunk Világosra. Ott Muntean tanár úr vezetésével először a Bohus-kastélyba látogattunk, ahol Cara Alessio és Péró Kitty olvasott fel hangosan a kastély és tulajdonosának történetéről, illetve a fegyverletételről való megállodás mementójaként megőrzött kerek asztalról. Bohusné Szögyény Antónia ülőszobrának, illetve a legenda szerint Bohusék által ásatott kút megtekintése is élmény volt.

Ezután tovább buszoztunk, amíg Szőllős közelébe nem jutottunk. Ott Csiki Gergely és Papp Annabella a helyszínről beszéltek, Simon Beatrix és Baranyi Mihály pedig magát az eseményt, a fegyverletétel történetét mutatta be. Érdekes látnivalóként szolgált az a szőllősi malom, amely már a szabadságharc idején is ott állt.

Délután egy alapos megbeszélés után következett a Gál Krisztián és Péter Anikó által vezetett táncház, melyen az érdeklődők kalotaszegi táncokat tanultak. Itt a keddi programnak vége is szakadt, de reméljük, hogy legalább ilyen érdekes és izgalmas lesz a csütörtöki is.

Sisa Rihárd (IX. A)  

Csütörtök – eső, kirándulás, alternatív programok

Csütörtökön, május 23-án egy érdekes kiránduláson vettünk részt határon túli vendégeinkkel. A kollégiumtól előbb az aradi vár felé vettük az irányt. Az autóbuszon Muntean tanár úr tartott egy részletes beszámolót. Lévén a vár katonai tulajdon, így nem mehettünk be, és nem csodálhattuk meg belülről is a korszerűsített Vauban-típusú erődítményt.

A Vesztőhelyen Juhász Dóra és Sisa Rihárd tartott rövid előadást, amelyet a média (Pálfi Kinga szerkesztő-riporter és László Ferenc operatőr a Duna Tv-től) is nagy figyelemmel követett.

Ezután Mácsára autóbuszoztunk, ahol a Csernovics-kastély nyújtott sokoldalú látványosságot. Megtekintettünk, többek között, egy karikatúra kiállítást, előtte viszont Tóthpál Béla tartott kiselőadást a kastély történetéről. A kastély udvarában lévő vadászati és botanikai múzeumon s a botanikus kerten keresztül jutottunk Damjanich János és Láhner György síremlékéhez, mely a kert egyik szegletében található. Itt Kruzslitz Ásztrid, Tari Stefánia és Zaharie-Gulyás Ábel ismertették a síremlék érdekességeit.

Ebéd és egy rövid pihenő után különféle kreatív tevékenységeken vehettünk részt. A Drámajáték-műhelyen (Ruja Ildikó tanárnő vezetésével) azok vettek részt, akik szeretik a spontaneitást és a színészi munkát. Egy másik teremben egy csoport diák az aradi vár makettjét készítette el Muntean Tibor tanár úr irányításával… ráadásul nem is egyet, hanem kettőt, azért, hogy az aranyos diákok is haza vihessenek egyet. A harmadik tevékenység egy Aradról szóló számítógépes vetítés elkészítéséről szólt, Ilona János tanár úr segítségével. Ezen a fiúk (merthogy ebbe a csapatba érdekes módon csak fúk jelentkeztek) igen szép munkát végeztek. Az utolsó tevékenység talán az egyik legnehezebb volt, mivel ebben a csoportban állították össze a pénteki előadás anyagát

A nap végén pedig mindenki fáradtan, de sok jó élménnyel ment haza, illetve a kollégiumba.

Păcurar Ariana (IX. A) 

Péntek – pályázati bemutató, ünnepség, búcsú

Pénteken, május 24-én eljött a NAGY NAP, amikor iskolánk tanulói, tanárai előtt is bemutattuk, hogy a pályázatunk nagyon sok energiát, munkát és együttműködést igényelt.

Mi, a „márciusi ifjak” délelőtt 10 órakor gyülekeztünk iskolánk dísztermében. (Az aradi vár makettjét készítő társaink viszont már reggeltől dolgoztak a makett véglegesítésén!) Kiosztottuk a szövegeket, majd egy alapos egyórás próba után megérkeztek a vendégek is. Az ünnepi esemény Aszódi Judit, a budapesti Arany János Általános Iskola és Gimnázium aligazgatója számítógépes bemutatójával kezdődött, amely alapján a közönség már fogalmat alkothatott arról, hogy miként, miért is jött létre ez a pályázat és hogyan került bele a két iskola. A következő mozzanat a pályázat mozzanatainak, többek között a két kirándulásnak (a márciusi budapestinek és a mostani aradinak) a bemutatása volt, amelyet aranyos és csikys diákok meséltek el, persze a magyarországi tanárnők segítségével. Osztályfőnökünk, Ruja Ildikó köszönetet mondott mindenkinek, aki a pályázati munkát segítette és persze mi is köszönetet mondtunk neki, aki nélkül nem jutottunk volna el idáig és így ebben a pályázatban.

Egyfajta búcsúműsor részeként iskolánk tehetséges néptáncosai, Péter Anikó és Gál Krisztián végzős tanulók léptek fel. Ők velünk együtt vettek részt a pályázati tevékenységekben, és a kilencedikesek munkáját, felkészülését is segítették. (Sok sikert kívánunk nekik a közelgő érettségihez!!!) Zaharie-Gulyás Ábel kilencedikes tanuló humoros versmondása következett, amelyet a közönség tapssal és nevetéssel jutalmazott. Csiszár Balázs hetedikes tanuló és jómagam Hooligans … című számát énekeltük el, végül, de nem utolsó sorban Erdélyi Kinga tanárnő társastánc-csoportja lépett fel, nagy sikerrel.

Az előadás után következtek a búcsú pillanatai. Itt-ott egy könny, egy ölelés, egy puszi is elcsattant, de mindegyikünk azzal a tudattal búcsúzott, hogy valamikor a közeli vagy talán a távol jövőben még biztosan találkozni fogunk…

P.S. A többiek nevében is köszönetet mondok Hadnagy Éva aligazgatónak, Ruja Ildikó osztályfőnökünknek, Ilona János tanár úrnak, Muntean Tibor tanár úrnak és nem utolsó sorban Erdélyi Kinga tanárnőnek, akik nélkül ez a pályázat nem ért volna véget ilyen sikeresen!!!

Păcurar Ariana (IX. A) 

[Fotó: Ilona János, Ilona Eszter]