Vándorkiállítás a Csikyben

termeszetvedelem_2-1 Iskolánkban múltja van már a környezetvédelmi nevelésnek és az ezzel kapcsolatos pályázatokban való résztvételnek is. A Székely kapuk, Zöld kapuk című közép-európai versenyre az Ökomanók csapat is benevezett.

A lelkes diákcsapat színes, változatos, sokatmondó tablóival 2013 februárjában felhívta az iskola tanulóinak és tanárainak figyelmét környezetünk védelmének fontosságára és a családi értékekre.

Az Ökomanók csapata főként IX. B osztályos tanulókból állt össze.Tablóikon azokat a családi értékeket mutatták be, amelyek nélkül elképzelhetetlen a jövőnk. A tablók bemutatásával a különböző helyszíneken azon fáradoztak, hogy a felnőttek és gyerekek vidámabbak és segítőkészebbek, szolidárisabbak legyenek, és megsejtsék a családi, közösségi élet csodálatos lehetőségeit. Plakátjaik a következő témákat mutatják be: Családbarát háztartás, csökkenthető rezsi kiadások, Családok a családért, A család szociális háló, Beszélgetés, megbocsájtás, elfogadás, Családbarát háztartás, ruházkodás és élelmezés, A családban egymásnak ajándékozott idő. Ezen témákon keresztül próbáltak rávilágítani arra, hogy milyen sokat jelent a családi egység, az egymás meghallgatása és az egymásra való odafigyelés. Csak szeretettel és odafigyeléssel tudunk a jövőben is boldog családi közösségekben élni.

Az Ökomanók nagyon lelkesen vettek részt a tablók elkészítésében, de még szívesebben tevékenykedtek ezek bemutatásakor. Így üzenetük eljutott a Csiky Gergely Főgimnáziumon kívül a Kincskereső óvodába, a pécskai 2-es számú Általános Iskolába, az Aurel Vlaicu Általános Iskolába, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Gazdák Egyesülete, a Szabadságszobor Egyesület aradi székhelyeibe. Az Erdély Tv és a Nyugati Jelen napilap pedig segített abban, hogy felhívásuk még több személy számára üzenetté váljon.

Az Ökomanók