Bánsági diákok kisfilmfesztiválja

short-filmA temesvári Szórvány Alapítvány a Balassi Intézethez beküldött pályázata révén Bánsági kisfilmfesztivál név alatt indít programot. E program keretében temesvári és aradi diákok számára szakköröket szervezünk 6 hónapon keresztül, majd egy filmfesztiválon fogjuk bemutatni az elkészült munkákat.

A szakkörökön legalább 30 diák vesz részt, 15 a Temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban és 15 az Aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban. Mindkét csoportnak 1-1 vezetője lesz, akiknek a munkáját egy programkoordinátor segíti. A kisfilmfesztiválra a csoport tagjai egyénileg vagy csoportban jelentkezhetnek.

A program fő célja, hogy erősítse térségünk diákságának a helyi és a magyar értékekhez való kötődését, továbbá elősegítse a kisebbségi identitásépítést.

A szakkörök tevékenységei változatosak lesznek, elméletibb, helytörténeti előadások, illetve gyakorlatiasabb, művészeti foglalkozások váltják egymást. A szakkörökön a diákok megismerhetik a helyi jellegzetességeket, a térség történelmét, kulturális és kisebbségi szempontból jelentős történéseit, intézményeit, épületeit. Ezeket művészeti (elméleti és gyakorlati) foglalkozások követik: fényképezés technikája, filmkészítés.

A program folyamán a szakkörök tagjai 3 megadott helyszínre is ellátogatnak: Temesváron a Szórvány Alapítvány rádióstúdiójába, Újszentesen a helyi televízió stúdiójába, illetve Aradon a Nyugati Jelen napilap szerkesztőségébe. Ezeken a helyszíneken a helyi munkatársak kalauzolása mellett a diákok megismerkedhetnek a felszerelésekkel, a munkafolyamattal, illetve a kész médiatermékekkel. Így a résztvevő diákok jobban megismerik a magyar nyelvű médiát és ennek termékeit, illetve a kisfilmek elkészítéséhez is jó szakmai alapot kapnak.

A program időbeosztását az érdeklődők ITT tekinthetik meg. A jelentkezési lapot itt lehet letölteni.

A IX–XI. osztályok tanulóinak az elmúlt héten, csütörtökön-pénteken hirdettük ki a programot, és már több mint 15 jelentkező van. Természetesen a végzős (tizenkettedikes) osztályok tanulói is jelentkezhetnek, ám esetükben az érettségire való készülést komolyan akadályozhatja a programon való részvétel. (Magyarán: nem elsősorban ezzel kell most foglalkozzanak. 🙂 )

További jelentkezéseket január 21-én és 22-én (hétfőn és kedden) fogadunk még el, de csak a csoport korlátozott létszáma függvényében.