Szövétnek 15!

szovetnek Január 16-án, szerdán a Szövétnek – Aradi Kulturális Szemle 15 éves jubileumát ünnepeltük iskolánkban. Délben a Szövétnek 1997-es indulásáról, Arad kulturális életében betöltött szerepéről és a digitális információszórás korszakában jelentkező nehézségeiről hallhattak a Tóth Árpád-teremben összegyűlt osztályok diákjai, majd az ünnepség alkalmából iskolánkba látogató rangos meghívottak előadása következett.

„Jó volt, máskor is meghallgatnánk hasonló előadásokat! És a PowerPoint-os vetítés is érdekes volt!” Ezt mondták a XI. A-sok, de másoktól is hasonlóan pozitív véleményeket hallottunk. Prof. dr. Ormos Pál biofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának főigazgatója a sejtek, molekulák fénnyel történő manipulációját mutatta be, kollégája, dr. Krizbai István orvos, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa (egykori aradi diák) pedig a vér-agy gátnak a daganatos áttétek elleni küzdelemben betöltött szerepéről beszélt.

Hogyan lehet fénnyel (fókuszált lézerfénnyel) ellökni vagy megfogni kis objektumokat, hogyan lehet őket mozgatni, forgatni, sokféle módon manipulálni és hogyan lehet mindezt alkalmazni a biológiában? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ dr. Ormos Pál előadásában, miközben a fény nyomásának fizikai alapjaival, a fénycsipesz (lézercsipesz) működésével, a sejtek skót táncával (!), a DNS-láncra való csomókötés technikájával, illetve mikroszkopikus méretű fogaskerekek készítésével is megismerkedhettünk.

Dr. Krizbai István az agyi hajszálerek belsejét bélelő endotél sejtek működését mutatta be érdekes adatok, hatásos képek, videók segítségével. Az agyi erek belhámsejtjei (az endotél sejtek) alkotják a vér-agy gátat, amely megakadályozza, hogy az agyszövetbe a vérkeringésből káros anyagok jussanak be. Emellett tápanyagokkal látja el az idegsejteket, s ezáltal biztosítja idegrendszerünk állandó környezetét és megfelelő működését. A vér-agy gát általános működésén túl a különböző rákos daganatok agyi áttéteinek (metasztázisainak) megjelenéséről is érdekes kutatási eredményeket árult el az előadó.

Néhány kérdés is elhangzott a közönség részéről mindkét előadás után, és még több is elhangzott volna, ha nem olyan szűkös a rendelkezésre álló idő.

Délután, ugyancsak a Tóth Árpád-teremben emlékülésre került sor, amelyen (az immár tágabb közönség előtt) Ujj János, a Szövétnek jelenlegi főszerkesztője értékelte a folyóirat elmúlt 15 esztendejét, a korábbi és jelenlegi szerkesztők, közreműködők, támogatók munkáját, majd szegedi vendégeink tudományos előadását hallgatta meg a közönség.

(Az alábbi sorozat utolsó négy fényképe a délutáni emlékülésen készült.)