Nemzetközi olimpikonok gálája

Az Oktatási Minisztérium idén 2023. december 12-én szervezte meg a Nemzetközi Olimpikonok Gáláját (Gala Olimpicilor Internaționali) a bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház Ion Caramitru termében. Ezen az eseményen díjazták azokat a diákokat, akik 2023-ban a nemzetközi tantárgyversenyeken, olimpiákon kiemelkedő helyezéseket értek el. Erre a magas rangú eseményre Arad megyéből egyetlen tanuló volt hivatalos, Budacsek Tímea, a Csiky Gergely Főgimnázium kiváló diákja, aki 2023-ban a XXIX. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen I. díjat nyert, tanára Czeglédi Csilla.

Örömmel és lelkesedéssel gyűlnek össze a meghívottak – diákok, tanárok és igazgatók – ezen a rendezvényen, hogy megünnepeljék a nemzetközi olimpikonok rendkívüli eredményeit. A díjátadó ünnepség érzelmekkel teli légkörében nemcsak az egyéni győzelmeket emelik ki, hanem a magas szintű oktatás szellemiségét is előtérbe helyezik.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Ligia Deca tanügyminiszter, Nicolae Ciucă, Románia Szenátusának elnöke, valamint Marcel Ciolacu, Románia miniszterelnöke is. A rendezvényen a díjak átadása közben modern tánccal, klasszikus zenével, hangszeres előadással, népzenével kedveskedtek a szervezők a jelenlévőknek.

144 tanulót díjaztak, akik összesen 174 díjat, érmet szereztek 30 nemzetközi versenyen, bizonyítva azt, hogy a tehetség, az önfeláldozás, az elhivatottság és a kitartás meghozza méltó gyümölcsét. Díjazták ugyanakkor a diákokat felkészítő tanárokat is. A 144 tanulót összesen 162 tanár készítette fel. Nem feledkeztek meg az iskolákról sem, díjazták azt a 72 oktatási intézményt is, ahol a diákok tanulmányaikat folytatják vagy folytatták.

A meghívott diákokat, a felkészítő tanárokat és az iskolákat, köztük a Csiky Gergely Főgimnáziumot is, a tanügyminisztérium a kiválósági oklevél mellett pénzjutalomban is részesítette. A tanügyminisztérium 3.900.000 lejt fordított a 2023-as év kiválóságainak díjazására. 

A nemzetközi olimpikonok díjazása nem puszta ceremónia, hanem az emberi törekvések tükre, ahol az elhivatottság és az ambíció arany, ezüst és bronz lesz. Egy méltó alkalom arra, hogy megünnepeljük tehetséges diákjaink győzelmeit, sikereit és méltó elismerésben részesítsük őket.