A méhecske robotok a Csiky felé vették az irányt! – Csikysek a csikysekért, nagyobbak a kisebbekért!

Kedves szülők, pedagógusok és diákok!

Amikor a KEEPING UP WITH DIGITAL NATIVES (2022-2-RO01-KA210-SCH- 000095962) címet viselő Erasmus+ pályázatunk keretében Portugáliában jártunk, a medasi Agrupamento de Escolas À Beira Douro iskolában láttuk, hogy az elemi osztályokban miként építik be a tananyag tanításába a méhecske robotokat. A szaktanár elmagyarázta, hogy ezzel a taneszközzel nemcsak játékosabbá válik a tanulás, hanem programozási alapismeretekre is szert tesznek a gyerekek. Ekkor született meg bennünk a vágy, hogy a mi diákjainknak is megadjuk ezt a lehetőséget.

A Csikys Családi Csodavárás alkalmával adománygyűjtést szerveztünk, hogy ezeket a Bee-botokat megvásárolhassuk. A célul kitűzött összeg 2135 lej volt, ugyanis ennyibe kerül 6 robot töltőállomással.

A 10. A osztály tanulói vállalták, hogy egy külön adománygyűjtő standnál, a saját standjuknál és tematikus termükben is adakozásra buzdítják a vásár résztvevőit. A kisebbek nagy érdeklődéssel álltak meg a standnál, látva a képeket a robotokról, s mikor megkérdezték, hogy ott mit lehet nyerni, elmagyaráztuk nekik, hogy mire is gyűjtünk. Annyira megörültek neki, hogy az est folyamán többször is visszatértek megtekinteni, összegyűlt-e már a szükséges pénzösszeg. Amikor 20 órakor véget ért a vásár, örömmel tapasztaltuk, hogy 1830 lej gyűlt össze, de kicsit szomorkodtunk is, hogy nem sikerült elérni a célt. Természetesen feladni nem akartuk, úgyhogy már azon kezdtünk gondolkozni, miként pótolhatnánk a hiányzó összeget. Másnap reggel a tanítókkal is megosztottuk az adománygyűjtés eredményét. Útközben egy kisdiák is megállított, hogy megkérdezze, hogy lesznek-e robotok. Azt kellett válaszolnunk, hogy most még nem… de hamarosan.

Pénteken délután üzenet érkezett: az egyik szülő érdeklődött, mekkora összeg hiányzik, hogy megvásárolhassuk a robotokat, majd felajánlotta számunkra a hiányzó pénzt. Nem is késlekedtünk, hanem rögtön megrendeltük a robotokat. ELEMISTÁK, A ROBOTOK MÁR ÚTON VANNAK!

Ezúton szeretnénk hálánkat kifejezni mindazoknak a szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak, diákoknak, akik önzetlen adományukkal segítettek ennek az álomnak a megvalósításában. Ígérjük, hogy hamarosan arról is beszámolunk, milyen volt az első találkozás a robotokkal.

Kívánunk áldott karácsonyi ünnepeket mindenkinek!

Ui. Hallva erről a projektről, a középiskolásokban is megszületett egy álom: hátha lenne egy robotika szakkör az ő számukra is. Nagy álom… de nem lehetetlen! A fenti példa is mutatja, hogy összefogással minden lehetséges.

« A 2 »